Logo desleuteloss.nl


Alles over slaapproblemen

Uden - KNO-arts Petra Koornstra, kaakchirurg Niek Gerlach en KNF-laboranten van ziekenhuis Bernhoven behandelen dinsdag 27 juni ademhaling gerelateerde slaapproblemen in Dokter op Dinsdag @ Bernhoven. Deze problemen beginnen vaak met snurken en kunnen uiteindelijk leiden tot apneu.

Diverse specialisten houden zich met slaapproblematiek bezig. Om slaapproblemen in kaart te brengen kan een slaaponderzoek worden uitgevoerd. Dat gebeurt in het slaapcentrum van Bernhoven. Over hoe een slaaponderzoek in zijn werk gaat vertellen de laboranten van het slaapcentrum van Bernhoven.

Iedereen snurkt wel eens en heeft wel eens een ademstop, maar als het een structureel probleem wordt, kunnen slaapproblemen een ernstige invloed op de gezondheid hebben. Als een diagnose is gesteld met behulp van het slaaponderzoek, kan gekeken worden welke specialist de behandeling op zich neemt. De KNO-arts heeft verschillende manieren om een snurkprobleem te behandelen. De bekendste is een soort beugel, gemaakt door de kaakchirurg of een gespecialiseerde tandarts, die de onderkaak licht naar voren schuift. Daardoor blijft de ademweg vrij.

Is er sprake van apneu dan zal de longarts kijken of een apneumasker (CPAP) een oplossing kan bieden. Bij obstructieve apneu is sprake van een korte afsluiting van de ademweg doordat de tong naar achter in de keelholte zakt. Er is dan sprake van kort zuurstofgebrek waardoor de slaper wakker schrikt. Bij neurologische problemen als slaapwandelen, epilepsie of narcolepsie wordt de neuroloog ingeschakeld.

Goed slapen is enorm belangrijk voor onze gezondheid. Apneu kan leiden tot onder meer hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, depressies en zelfs dementie. We hebben slaap nodig om te herstellen van onze bezigheden overdag. Waarom slaap zo belangrijk voor ons is, wat je kunt doen om een gezonde slaap te bevorderen en wat er gedaan kan worden als je last hebt van slaapproblemen zoals snurken en ademstops daarover vertellen dus onder meer de KNO-arts en de kaakchirurg. Ook de Apneuvereniging is tijdens deze avond aanwezig om het publiek te informeren. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.

Aanmelden

Wilt u de avond op 27 juni bijwonen? Meld u zich dan op tijd aan. Vul het aanmeldformulier in op de website van Bernhoven: www.bernhoven.nl/formulieren/aanmeldformulier-dokter-op-dinsdag. Bellen mag ook, naar PatiëntService van het ziekenhuis, telefoon (0413) 402900. Toewijzen van plaatsen geschiedt op volgorde van binnenkomst, aanvang 19.30 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten