Logo desleuteloss.nl


Zeilboot op de Maas, 1945. (Fotograaf: Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss.) Inzet: Jurgen Pigmans
Zeilboot op de Maas, 1945. (Fotograaf: Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss.) Inzet: Jurgen Pigmans
Mens en Maasland

Mens en Maasland: De Maas, de baas

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen. Daarin ontvouwt de geschiedenis van Oss en haar wijde omgeving zich en de soms moeizame relatie met de Maas. De Sleutel put tweewekelijks uit het boekwerk, dat gratis te krijgen is bij het Stadsarchief.

Het verhaal van Oss is logisch. De stad en de regio zijn niet zomaar ontstaan. Al duizenden jaren wonen hier mensen. Ze worden hier geboren, ze leven hier en ze begraven hun doden in het Maasland. Al eeuwenlang gaat het zo. In de prehistorie, in de Romeinse tijd, in de middeleeuwen, in de moderne tijd en in de toekomst. De mens en het Maasland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oss is gebouwd op de Maas.

De Maas, de baas
De Maas was vroeger een onrustige rivier. De vele bochten in haar stroom stuwden de rivier op en zetten het omringende land vaak onder water, soms met verwoestende gevolgen voor mens en dier. Maar de Maas had ook positieve kanten. De afgezette rivierklei maakte de uiterwaarden en de aangrenzende grond tot een vruchtbaar gebied. Boeren deden hier hun voordeel mee. De rivier bood verder een goede verbinding tussen woonplaatsen, binnen en buiten het Maasland. Tot op de dag van vandaag profiteren we van dit vervoer van personen en goederen over het water van de Maas, onze onstuimige vriend.

Reageer als eerste
Meer berichten