Logo desleuteloss.nl


Foto: Arriva

Geen contant geld meer in de bus

Buschauffeurs van Arriva en Hermes nemen vanaf december geen contant geld meer aan voor een kaartje. Om mensen zonder (opgewaardeerde) ov-chipkaart toch mee te kunnen nemen, zijn vanaf oktober alle bussen voorzien van een pinapparaat.

Met het verdwijnen van al het contant geld op de bussen, hopen de provincie Noord-Brabant en de vervoerders Arriva en Hermes de sociale veiligheid in het openbaar vervoer verder te verbeteren terwijl het tegelijk ook het reisgemak van de reizigers verhoogt.

Primeur in Nederland
Brabant is de eerste provincie waar deze stap wordt genomen. Aanleiding voor deze maatregel zijn de overvallen die in het voorjaar van 2016 plaatsvonden in enkele Brabantse bussen. "Natuurlijk onacceptabel", vindt gedeputeerde Christophe van der Maat, "de vervoerders hebben daarna met onze hulp meteen actie ondernomen. In het afgelopen jaar is met een pilot in Tilburg, Breda en Den Bosch al ervaring opgedaan met het pinnen in de bus en was er in de avonduren al geen contant geld meer in de bus aanwezig."

"Met die pilots is getest of de techniek voldoende betrouwbaar is en hebben we kunnen bekijken of de reizigers eraan kunnen wennen", vervolgt Van der Maat. "De ervaringen bij de pilots waren uitstekend. Het pinnen kost niet meer tijd dan contant afrekenen en zowel de reizigers als de chauffeurs ervaren het als een prima oplossing. Daarom hebben we er in Brabant voor gekozen om versneld alle cash van de bussen te halen. Zo heeft het geen enkele zin meer om de buschauffeur voor een paar euro te beroven."

Om alle 822 Brabantse bussen uit te kunnen rusten met betaalapparatuur verhoogt het provinciebestuur de reistarieven vanaf 2018 met 0,0023 cent per kilometer. Een ritkaartje wordt 0,15 cent duurder en een dalurendagkaart 0,20 cent.

Meer verkooppunten
Een publiciteitscampagne moeten de Brabantse busreizigers goed op de hoogte brengen van het verdwijnen van contant geld in de bus en de verhoging van de ritprijzen. Uiteraard geldt het verdwijnen van de contante betaling van een kaartje alleen voor de kaartjes die in de bus zelf gekocht worden. Op alle reguliere verkooppunten voor OV-bewijzen blijft contant betalen voor een buskaartje gewoon mogelijk. Daarnaast wordt het aantal verkooppunten uitgebreid met verkooppunten bij VVV's en Primera's in grote steden. Een overzicht van alle verkooppunten is opgenomen op de website va Arriva.

1 reactie
Meer berichten