Logo desleuteloss.nl


Een fragment uit een voorlichtingsfilm van de politie over phishing. Bekijk het hele filmpje op politie.nl/themas/phishing.
Een fragment uit een voorlichtingsfilm van de politie over phishing. Bekijk het hele filmpje op politie.nl/themas/phishing. (Foto: Politie)
Computertip van DigiBuurt

Computertip van DigiBuurt Oss; is de CJIB-mail over boete vals?

Vrijwilligersorganisatie DigiBuurt Oss wil helpen bij het onder de knie krijgen van digitale vaardigheden en het bijspijkeren van computerkennis. Deze week in De Sleutel: phising.

De mail die zogenaamd van het CJIB komt over een snelheidsovertreding is vals. U zou te hard hebben gereden in Nieuwegein. Daar klopt niets van. Momenteel gaat er een mail rond die als onderwerp '4062 1955 5421 8600' heeft en die van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) lijkt te komen. In de mail staat dat u te hard heeft gereden en bent geflitst in Nieuwegein. Men zou u al enkele aanmaningen hebben gestuurd, maar u hebt nog niet betaald. Via een link in de mail kunt u alsnog betalen.

Niet betalen
De mail is vals (phishing); de afzenders hopen natuurlijk dat u het geld betaalt. Dat is gemakkelijk geld verdienen. Reageer niet op deze e-mail en verwijder het bericht direct. De Fraudehelpdesk heeft een voorbeeld van de nepmail.

Gratis controle op phishing
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet. Of nog makkelijker: DigiBuurt biedt de oplossing. U kunt zekerheid krijgen als u met uw tablet of laptop bij DigiBuurt komt. Daar wordt u precies verteld wat u het beste kunt doen. Ook bent u welkom voor privélessen (kosten 5 euro per uur). Info: DigiBuurt, aan de achterzijde van centrum 'de Binnenstad' aan het Barbaraplein (naast Groene Engel). Of kijk op de website van DigiBuurt voor meer informatie, zoals de openingstijden.

reageer als eerste
Meer berichten