Logo desleuteloss.nl


Afbeelding ter illustratie. De gemeente Oss biedt al langer beplanting aan voor een groener boerenerf.
Afbeelding ter illustratie. De gemeente Oss biedt al langer beplanting aan voor een groener boerenerf.

Ook Bernheze wil meer leven op het erf

HEESCH - De gemeente Bernheze wil meer verscheidenheid in haar natuur en haakt daarom aan bij het Brabantse natuurproject ErvenPlus. Dat project van de provincie, natuurwerkgroepen, ZLTO-afdelingen en Brabants Landschap prikkelt inwoners om hun erven aantrekkelijk te richten voor fauna. De gemeenten Oss en Landerd boden het project al eerder aan hun inwoners aan.

Erven zijn belangrijke leefgebieden voor veel dieren. Beplanting, weitjes en gebouwen bieden voedsel, beschutting en plekken om te nestelen. Inwoners van Bernheze met een erf om het huis kunnen met kleine aanpassingen hun erf aantrekkelijk maken voor onder andere zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen. De bewoners krijgen er ook wat voor terug; de dieren zorgen op hun beurt voor een natuurlijke bestrijding van muggen, vliegen en muizen.

Na bedrijven nu ook particulieren
Volgens wethouder Peter van Boekel kunnen overheid en inwoner samen de verscheidenheid in de nabije natuur vergroten. Van Boekel: "Biodiversiteit zorgt voor evenwicht in de natuur. Iedereen kan daar op zijn eigen manier een bijdrage aan leveren. We kenden al een regeling voor bedrijven in het buitengebied. Van deze nieuwe regeling kunnen nu ook andere bewoners van het buitengebied gebruikmaken."

Inwoners met een erf buiten de bebouwde kom kunnen gratis advies krijgen over hoe ze hun erf natuurvriendelijk kunnen inrichten. Ook krijgen ze de beplanting en tips over het onderhoud van de planten. Wie op het erf plek heeft voor een nieuw clubje 'huisdieren' kan een mail sturen naar erfvogelsbrabant@gmail.com. Meer info staat op de website van Brabants Landschap.

reageer als eerste
Meer berichten