Logo desleuteloss.nl


Kijk naar Toen

Kijk naar Toen: Eeuwige rust in Lithoijen

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Het mooist zijn echter de persoonlijke verhalen die er achter schuil gaan. Die willen we lezen! Was jij erbij toen de fotograaf afdrukte? Laat het ons weten en 'schrijf geschiedenis'! De rubriek 'Kijk naar Toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), in samenwerking met De Sleutel. Reageren kan via www.bhic.nl, bel (073) 6818500 of via de post: BHIC, Postbus 81, 5201 AB, Den Bosch.

We zien de ingang van het kerkhof naast de kerk van Lithoijen. Een plek waar je misschien niet graag komt, maar tegelijk is het ook een plek van rust en herinnering. Zoals de entree op de foto is, zo is deze vandaag de dag nog steeds. Kenmerkend zijn de twee grote beelden op de pilaren van de poort. Is het misschien de heilige Remigius? Ook de twee ingemetselde tegels links en rechts van de poort trekken meteen de aandacht.

De afgebeelde doodskoppen zijn beeldend, maar ook ietwat luguber vinden wij. We zijn zo benieuwd of er mensen zijn die meer weten over de geschiedenis van dit kerkhof. Hoe ver gaat deze terug? Liggen er nog beroemde (Lithoijse) mensen begraven? Staat er een knekelhuisje? En wie hield of houdt al jaren de rustplaats keurig bij? Deel je kennis! Reacties graag via de digitale geschiedenisboekjes, te vinden via www.bhic.nl/lithoijen, en zoek naar 'Kijk naar Toen'. Benieuwd naar reacties op de vorige foto? Ga naar de website www.bhic.nl/verhalen en zoek op 'Kijk naar Toen'.

reageer als eerste
Meer berichten