Logo desleuteloss.nl


"Het is afwisselend werk", zegt Jan over het runnen van zijn golfbaan. Naast het onderhoud van de baan staat Jan achter de bar, zorgt voor de boekhouding, regelt de inkoop, verkoopt golfspullen in de shop en importeert zelf een Amerikaans merk golfclubs. Foto: Dick Hubertus
"Het is afwisselend werk", zegt Jan over het runnen van zijn golfbaan. Naast het onderhoud van de baan staat Jan achter de bar, zorgt voor de boekhouding, regelt de inkoop, verkoopt golfspullen in de shop en importeert zelf een Amerikaans merk golfclubs. Foto: Dick Hubertus (Foto: Dick Hubertus)

Waar eens koeien liepen wordt nu gegolfd

OSS - Zittend op een van zijn maaimachines overziet Jan van Erp (55) tevreden zijn golfcomplex Oijense Zij. Vanaf de matjes op de driving range vliegen de ballen het grasveld op, op de oefengreen wordt druk geput, op het terras genieten enkele heren van een pilsje en in de baan lopen verschillende leden hun rondje. Jan vertelt: "We hebben 160 leden, de helft boven de 65 jaar. Zij vinden de 9 holes die ik hier heb liggen genoeg. Ook veel jongeren met een drukke baan hebben geen tijd om 18 holes te lopen."

Door Dick Hubertus

Jan van Erp komt uit een echte Osse familie. Zijn vader had een boerderij aan de Molenstraat die in 1961 door Organon werd weggekocht en waar jarenlang het computercentrum van het farmaceutisch bedrijf was gevestigd. In 1962 begon Jans vader een boerenbedrijf op de plek waar nu de golfclub is gevestigd. Jan: "Toen we hier kwamen wonen was ik 1 jaar. Mijn vader had een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en wat akkerbouw. Later schakelde hij over op uitsluitend koeien. Zelf ben ik altijd verkoper geweest van fokvarkens. Aanvankelijk in loondienst en later als zelfstandige. Toen ik begin jaren negentig op vakantie was in Engeland raakte ik bekend met de golfsport en kwam op het idee een driving range te beginnen. In 1995 kocht ik de zaak van mijn vader. Na het realiseren van de driving range heb ik oefenfaciliteiten aangelegd. Vervolgens is er de 9-holes par 3 baan gekomen, het clubhuis, de shop en het terras."

In zijn schaarse vrije tijd vind Jan van Erp het leuk om zelf ook te golfen. Jan heeft handicap 19.7. Hij zegt: "Ik speel nooit op mijn eigen baan want dan ben ik er nog niet uit om me te ontspannen. Ik vind het een schitterende sport. Het is iedere keer weer verschillend. Het is qua score in feite een gevecht tegen jezelf en je loopt altijd in een mooie natuur."

Mooi, afwisselend werk
Op zijn complex maakt Jan lange dagen. Naast het onderhoud van de baan staat Jan achter de bar, zorgt voor de boekhouding, regelt de inkoop, verkoopt golfspullen in de shop en importeert zelf een Amerikaans merk golfclubs. Jan: "Ja, ik ben wel in touw van 's morgens acht tot 's avonds tien uur. Tegenwoordig neem ik ook een dag in de week vrij. Maar ik vind het mooi, het is goed. Mijn zoon heeft nu vakantie en helpt met maaien. Of de kinderen het bedrijf te zijner tijd overnemen weet ik niet. We zien wel. In 2018 wordt de baan omgebouwd tot een par 3/4 baan. Het leuke is dat hier zowel timmerlui als projectontwikkelaars komen. We zijn laagdrempelig".

Bij het afscheid lopen we nog even de ruimte in waar de grasmaaiers en andere machines staan opgesteld. "Kijk" zegt Jan : "Hier had ons vader vroeger 40 koeien staan."

reageer als eerste
Meer berichten