Logo desleuteloss.nl


Bert (links) en Joris van der Doelen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Door strengere regelgeving moet het bedrijf voor 2022 85 procent minder stikstof uitstoten.
Bert (links) en Joris van der Doelen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Door strengere regelgeving moet het bedrijf voor 2022 85 procent minder stikstof uitstoten. (Foto: Henk van Esch)

Agrariërs kritisch op milieunormen: 'Bespaard stikstof wordt elders weer weggegeven'

VINKEL - Begin juli kregen Brabantse boeren de boodschap van de Provincie dat zij niet, zoals eerder besloten tot 2028 de kans krijgen om hun stallen aan te passen om aan de milieunormen te voldoen, maar dat dit al voor 1 januari 2022 gebeurt moet zijn. Een klap in het gezicht van veel agrariërs die door deze maatregel geconfronteerd worden met torenhoge investeringen. Gevreesd wordt voor sluiting van talloze boerenbedrijven. Veehouders Bert en zijn zoon Joris van der Doelen uit Vinkel hopen dat de Provincie zich houdt aan de eerste afspraak en voor rede vatbaar is, maar vrezen gelijktijdig het ergste.

Door Wendy van Lijssel

Dat de afspraken die ooit gemaakt werden tussen milieuorganisaties, provincies en boeren zomaar, zonder overleg, eenzijdig en uit het niets door de provincie Brabant aan de laars gelapt worden kunnen veehouders Bert en zijn zoon Joris niet bevatten. Kregen zij eerder nog tot 2028 de tijd om hun stallen aan te passen aan de veel strengere milieu eisen die de uitstoot van stikstof en ammoniak aan banden moet leggen. Begin juli kregen ze te horen dat uiterlijk 1 januari 2022 alles op orde moet zijn.

Luchtwasser
"We kregen tot 2028 de tijd om 85 procent reductie toe te passen op de uitstoot van stikstof", vertelt Joris. "Dat is terug gedraaid naar 2022. Er is echter maar één erkend systeem om dat toe te passen en dat is een chemische luchtwasser. Het woord chemisch zegt het eigenlijk al. Die luchtwasser werkt slechts met heel veel zuren en andere stoffen die slecht zijn voor het milieu. Er zijn biologische luchtwassers, maar die zijn op ons bedrijf niet toepasbaar omdat deze constant 'voeding' nodig hebben en onze stallen ook wel eens een week leeg staan", probeert Joris uit te leggen.

'Dat kost tonnen'
Hij neemt dit jaar het familiebedrijf, een veehouderij met vleeskalveren, van zijn vader over. Joris is daarmee al de vierde generatie die boert op Kaathoven en mogelijk de laatste want: "Volgens de eerder gemaakte afspraken had ik tien jaar de tijd om geld te reserveren om alles in orde te maken. Dat kost tonnen. De provincie haalt alles naar voren en ik en velen met mij, worden nu gedwongen om alles versneld in slechts een paar jaar te doen. Het moet echter financieel wel kunnen."

Het is niet het enige dat 'steekt'. Joris en Bert; "Wat wij aan stikstof winnen wordt weg gegeven aan de industrie en het verkeer. Links of rechts om wint niemand iets en blijft de uitstoot hetzelfde. Verder is er een besluit genomen, maar de regels moeten nog gemaakt worden. Komen er regelingen voor oudere boeren of jonge agrariërs zoals ik en zo ja welke?"

Oude afspraken herstellen
Dat de overheid zich niet houdt aan de eerder gemaakte afspraak is voor de heren, en volgens hen de complete agrarische sector, het aller ergst. "Een overheid moet betrouwbaar zijn. Dat zijn ze niet. Wie garandeert ons dat zij zich gaan houden aan wat er nu weer op tafel ligt". De mannen zien slechts één oplossing. Resoluut: "We willen dat alles van tafel gaat en de oude afspraken weer in ere hersteld worden zodat we tot 2028 de tijd krijgen om de milieunormen te halen."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox