Logo desleuteloss.nl


De Luciakerk is de enige Nederlandse kerk in Duitse barokstijl, doordat Ravenstein niet bij Brabant hoorde.
De Luciakerk is de enige Nederlandse kerk in Duitse barokstijl, doordat Ravenstein niet bij Brabant hoorde.
Mens en Maasland

Mens en Maasland: Hertogelijke strijd

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen. Daarin ontvouwt de geschiedenis van Oss en haar wijde omgeving zich en de soms moeizame relatie met de Maas. De Sleutel put tweewekelijks uit het boekwerk, dat gratis te krijgen is bij het Stadsarchief.

Het Maasland had voortdurend te lijden onder de strijd die de hertogen van Brabant en Gelre in de late middeleeuwen met elkaar voerden. Beide heersers probeerden hun gebieden uit te breiden en Oss en omgeving vielen meerdere keren ten prooi aan plunderingen en brandstichtingen.

Maar niet alle plaatsen die nu binnen de gemeente Oss liggen, hoorden destijds ook bij het hertogdom Brabant. Megen en Ravenstein waren eigen heerlijkheden, die ook al eerder dan Oss stadsrechten hadden ontvangen: Megen in 1357 en Ravenstein in 1380. Megen was een eigen graafschap en in Ravenstein was eerst de hertog van Kleef en later de keurvorst van Palts-Neuburg de baas. Beide waren dus een soort van onafhankelijke ministaatjes, met een grondgebied dat zeker bij Ravenstein veel verder reikte dan de vestingstad; zo vielen onder meer Herpen, Schaijk, Uden en Boekel onder het Land van Ravenstein.

Doordat deze zelfstandige landjes zo dicht bij Brabant én Gelre lagen, raakte de strijd tussen beide hertogdommen hen ook wel eens, maar officieel hadden de hertogen van Brabant en Gelre er niets te zeggen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox