Logo desleuteloss.nl


Fragment uit de film 'Primeur van Riannes duurzame damesmode voor Persings kerkje' van streekfilmmaker Jos Kruisbergen.  In die reportage zijn de jurken en jasjes te zien en vertelt de Megense over haar werk.
Fragment uit de film 'Primeur van Riannes duurzame damesmode voor Persings kerkje' van streekfilmmaker Jos Kruisbergen. In die reportage zijn de jurken en jasjes te zien en vertelt de Megense over haar werk. (Foto: Jos Kruisbergen)

Megense maakt duurzame creaties

MEGEN - Duurzame mode noemt ze het. Rianne van der Steen uit Megen oogt een tikkeltje verlegen, maar haar dameskleding is imponerend. Klassiek maar toch eigentijds, opvallend en toch ook weer niet. Soms met imposante maar comfortabele kragen. Stralend wit maar ook opvallend kleurrijk. De creaties van Rianne hebben iets statigs. Zeg maar gerust: iets koninklijks.

Door Ruud Stoeten

Riannes modecreaties staan als standbeelden opgesteld in het prachtige historische kerkje van Persingen. Een perfecte expositieplaats: in het hartje van de Ooijpolder, half verscholen in het groen. Perfect, want Riannes mode is duurzaam, zo vertelt ze streekcineast Jos Kruisbergen, die jarenlang filmreportages heeft gemaakt voor de landelijke televisie. Nu filmt hij al weer 23 jaar uitsluitend in en voor de regio Rivierenland, als onbetaald vrijwilliger bij de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Bewust van mensenhanden
Riannes mode is gemaakt van natuurlijke materialen als wol, zijde en leer. Elke creatie kan in elke maat worden gemaakt. Het is voor haar een soort van missie: zorgen dat de kijkster, koopster, draagster zich ervan bewust wordt "dat het door mensenhanden is gemaakt, het heeft tijd gekost, is géén onderdeel van de massa die soms al wordt weggegooid voordat het voor de eerste keer is gewassen…"

Eigen label en studio 
Rianne wilde vroeger architect worden. Toch keek ze altijd met een scheef oog naar haar moeder die coupeuse was. Uiteindelijk werd het een mix van creativiteit, ontwerpen en kleding maken. Ze belandde in modeland en volgde de Modeacademie in Rotterdam, werkte in Londen en bij toonaangevende mode-ateliers in Nederland. Om daarna met haar eigen modelabel Rianne van der Steen Couture te beginnen. In Megen heeft ze haar eigen studio.

De allereerste presentatie van haar allereerste modecollectie in augustus 2017 betekende een primeur. Riannes mode pronkte sereen in het Persingse kerkje onder het motto A Fashion Pilgrimage. De belangstelling voor de expositie was groot. Kruisbergen is overtuigd: "We gaan meer horen en zien van Rianne."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox