Logo desleuteloss.nl


Om geld in te zamelen voor de bouw werd er een veiling georganiseerd, een spinning marathon, rommelmarkten, concerten, een voetbalwedstrijd en nog veel meer. "Op 4 en 5 november kan iedereen het resultaat zien", aldus Nel, een van de vrijwilligers bij hospice Oase.
Om geld in te zamelen voor de bouw werd er een veiling georganiseerd, een spinning marathon, rommelmarkten, concerten, een voetbalwedstrijd en nog veel meer. "Op 4 en 5 november kan iedereen het resultaat zien", aldus Nel, een van de vrijwilligers bij hospice Oase. (Foto: Henk Ruurda)

Nieuwbouw hospice Oase bijna klaar

OSS - Hospice de Oase aan de Koornstraat is in de afgelopen jaren een vertrouwd begrip geworden bij de Osse bevolking. Meer dan zeventig vrijwilligers bieden mensen die in de moeilijkste fase van hun leven terechtkomen warme, zorgvuldige gastvrijheid. Nel Eijkelboom is een van die vrijwilligers.

Door Henk Ruurda

"Vanaf het begin van de Oase, elf jaar geleden doe ik dit werk met heel veel plezier. Wij zijn er niet alleen voor de bewoner, maar ook voor naasten en familie. Die kunnen we de zekerheid bieden van een goede verzorging, vanuit diverse disciplines. En dat is voor alle betrokkenen een hele geruststelling."

Open dag
De Oase zit nu nog in een tijdelijke huisvesting, maar op een steenworp afstand is de nieuwbouw van de Oase bijna klaar. In het weekend van 4 en 5 november kan het publiek van Oss en omgeving er een kijkje komen nemen. Er wordt momenteel hard aan gewerkt om het fraaie ontwerp van architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch zo vriendelijk en warm mogelijk in te richten en aan te kleden.

Nel Eijkelboom heeft net nog een vergadering gehad over de aanleg van de tuin: "Het nieuwe gebouw ligt vlakbij de kruising met de Macharense weg en we willen een niet al te strak tuinontwerp dat toch de nodige privacy biedt. We moesten vandaag uit twee ontwerpen kiezen en dat is best ingewikkeld."

Elke bewoner een appartementje
Hospice De Oase is begonnen in de Sterrebos, met een paar kamers: "We waren destijds met zo'n zes tot acht vrijwilligers. Momenteel hebben we vier kamers voor onze gasten en in de nieuwe huisvesting komen er nog twee bij. Elke bewoner heeft een appartementje met een eigen badkamer, een keukenblok en een tv."

Enkele jaren geleden is Hospice de Oase en Terminale Thuiszorg Maasland gefuseerd. Officieel heet het nu: OASE Hospice en Zorg Thuis. "Het werk van vrijwilligers bij het hospice verschilt op een paar punten van dat van vrijwilligers bij Zorg Thuis", legt Nel uit. "Bij Zorg Thuis past de vrijwilliger zich zo veel mogelijk aan aan de thuissituatie, terwijl in een bijna-thuis-huis een eigen sfeer en cultuur aanwezig is. Bij Zorg Thuis werk je in je eentje, terwijl in een bijna-thuis-huis minimaal twee mensen tegelijk werken en op vaste uren worden ingeroosterd. Maar er zijn er ook belangrijke overeenkomsten. Alle vrijwilligers zijn gastvrij, staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en zien erop toe dat de bewoner de regie houdt over zijn of haar dagelijks leven. Alle clichés zijn waar, het werk geeft heel veel voldoening, je kunt iets betekenen voor mensen in hun laatste levensfase maar ik vind het vooral heel fijn dat wij als hospice 'gedragen' worden door de Osse gemeenschap."

Meer info staat op de website van Oase.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox