Logo desleuteloss.nl


Biebbeleidsmakers Gio van Creij (l) en Germa van Hal (r) zien een verhuizing naar het V&D-pand wel zitten: ”De bieb kan het centrum verlevendigen", zeggen ze. "We trekken dan meer toevallige passanten, want je hoeft geen lid te zijn om binnen te mogen."
Biebbeleidsmakers Gio van Creij (l) en Germa van Hal (r) zien een verhuizing naar het V&D-pand wel zitten: ”De bieb kan het centrum verlevendigen", zeggen ze. "We trekken dan meer toevallige passanten, want je hoeft geen lid te zijn om binnen te mogen." (Foto: Dick Hubertus)

Bieb ziet verhuizing naar V&D-pand wel zitten

OSS - Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering spraken Joop van Orsouw (Beter Oss) en de SP-fractie duidelijke taal. Zij zijn zeer bezorgd om de financiële consequenties die de plannen van de gemeente Oss met zich meebrengen met betrekking tot de herinrichting van het centrum.

Door Dick Hubertus

Een van de ideeën is de bibliotheek te verhuizen naar de plek van de voormalige V&D. Niet alleen B&W, maar ook de beleidsmakers van de bieb zien dat helemaal zitten. De dames Gio van Creij (57), directeur/bestuurder van de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken en Germa van Hal (55), locatiemanager van de vestigingen Oss, Lith, Berghem en Ravenstein vertellen waarom.

We zitten in een van de kantoorruimtes op de bovenste verdieping van de Osse bieb met riant uitzicht op de Raadhuislaan. De bieb is daar, evenals Theater De Lievekamp, 49 jaar gevestigd. Gio van Creij vertelt: "De gemeente wil het centrum compacter maken en meer functies naar de stad halen. Naast retail moeten diensten, wonen en cultuur een plekje krijgen. Wij denken dat we die functie uitstekend kunnen invullen. We trekken 5.000 bezoekers per week en hebben 16.850 leden. We zijn een overdagvoorziening, trekken een heel gevarieerd publiek, iedereen mag naar binnen want de bieb is een openbare plek. En daar zijn er steeds minder van."

Meer dan alleen boeken uitlenen
Germa van Hal vult aan: "Voor ons zou een plek in het centrum ook fijn zijn. We trekken dan meer toevallige passanten, want je hoeft geen lid te zijn om binnen te mogen. Eenzame ouderen kunnen bij ons de krant lezen, een kopje koffie drinken, elkaar ontmoeten. De bieb is meer dan alleen het uitlenen van boeken. Hier worden lezingen gegeven, we ontvangen scholen, je kunt terecht voor internet, digitale bestanden, we huisvesten het stadsarchief en hebben gastsprekers. Daarom onderschrijven we het UIT-huis idee: behalve de bieb zou daar ook de Volksuniversiteit in kunnen participeren en kunnen we doen aan leesbevordering, mediawijsheid en laaggeletterdheid. Een heel scala dus van diensten geënt op het sociaal-culturele."

'Het gebouw is op'
Gio van Creij vult aan: "We willen ook graag generaties bij elkaar brengen, mensen kunnen veel van elkaar leren. En dan ook de praktische kant; het huidige gebouw is op, we kampen met achterstallig onderhoud. En als we het dan toch over geld hebben, van de gemeente Oss ontvangen we jaarlijks 1,8 miljoen euro aan subsidie voor de vier vestigingen. Het overgrote deel gaat op aan huisvesting, personeel en de collectie."

Germa van Hal: "Er wordt een noodzaak gevoeld dat er iets met het centrum moet gebeuren. Wij kunnen er als bieb meer levendigheid brengen. Doordat mensen naar de bieb komen kunnen ze kennis komen halen en kennis komen brengen. We moeten tegenwoordig levenslang leren en zo lang mogelijk zelfstandig zien te blijven. Daar kunnen wij een rol in spelen. Het is een misverstand dat hier alleen ouderen komen. Juist de jeugd weet steeds meer de bieb te vinden", heldert Germa op. "Middelbare scholieren komen hier studeren omdat ze rust vinden."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox