Logo desleuteloss.nl


Column De Hypotheker

Column De Hypotheker: Echtscheiding

De meeste paren die in het huwelijksbootje stappen, doen dit in de verwachting samen de juiste koers te zullen houden. Helaas lopen veel huwelijken toch op de klippen en dat heeft veel emotionele en zakelijke gevolgen.

Door Brigit Coppens, De Hypotheker

Zo zal alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd moeten worden verdeeld tussen de twee ex-partners. Dus ook het eigen huis en de hypotheek. Die verdeling kan echter behoorlijk ingewikkeld zijn. In de meeste gevallen staan het huis en de hypotheek op naam van allebei de partners. Om dat eerlijk te verdelen, moet er veel geregeld worden.

Een van de opties is dat beide partners een andere woonruimte zoeken. Dan wordt het huis verkocht, de hypotheek afgelost en de winst of het verlies eerlijk verdeeld. Soms lijkt het niet haalbaar voor één van beiden om het huis aan te houden

Het wordt wat ingewikkelder als één van beide ex-partners de wens heeft om in het huis te blijven wonen. Om te beginnen moet het inkomen van die partner hoog genoeg zijn om alleen de hypotheeklasten te kunnen dragen.

Soms lijkt het in eerste instantie niet haalbaar voor één van beiden om het huis aan te houden. De reguliere hypotheek normen zijn echter minder ruim dan de beheertoets. Op basis van het inkomen, het vermogen, financiële verplichtingen en de Nibud-normen voor verantwoord lenen, wordt de maximale maandlast voor de achterblijvende partner bepaald. Bij een echtscheiding wordt er dan ook een andere berekening toegepast dan bij de oorspronkelijke aankoop van een woning. Daardoor zijn er mogelijkheden een hogere hypotheek te krijgen en is het behoud van de woning ineens toch een optie geworden.

Het toepassen van deze beheertoets is echter maatwerk. Aarzel dus niet om er een deskundige adviseur bij te betrekken.

Echtscheiding of niet: vaak komt er heel wat kijken bij een hypotheek. Kunnen we ook voor jou iets betekenen? Maak een afspraak en kom langs!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox