Logo desleuteloss.nl


Inmiddels is haar man overleden en je zou denken dat Joke het iets rustiger aan is gaan doen. Integendeel: "Ik mis Adrie nog elke dag maar door zo intensief met iconen bezig te zijn heb ik gewoon geen tijd om verdrietig te zijn", vertelt ze.
Inmiddels is haar man overleden en je zou denken dat Joke het iets rustiger aan is gaan doen. Integendeel: "Ik mis Adrie nog elke dag maar door zo intensief met iconen bezig te zijn heb ik gewoon geen tijd om verdrietig te zijn", vertelt ze. (Foto: Henk Ruurda)

Met één icoon ben ik een maand bezig

OSS - Dertig jaar lang schilderde en boetseerde Joke Franken-Withagen met veel plezier, naast haar werk als docente handvaardigheid en tekenen aan de Sint Jan's Mavo in Oss. Diverse aquarellen en bronzen beelden in haar woning zijn daar getuigen van. "In 2005 kwam daar een eind aan. Ik kreeg een nieuwe knie, kon niet meer zo lang staan en zocht een andere manier om me te uiten. Iets waar ik bij kon zitten."

Door Henk Ruurda

"Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie in Tilburg ontdekte ik iconen. Toen ik daar eenmaal mee begonnen was, kon ik niet meer stoppen. Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet dat ik al die jaren. tevreden ben geweest met het schilderen van bloemen!"

Monnikenwerk
Het maken van een icoon is monnikenwerk. Je moet heel geconcentreerd en precies werken. En veel geduld hebben. "Dat zit in mijn genen. Mijn vader was hovenier en als je zag hoe hij secuur hij pootgoed in de grond plantte... Met een meetlint en precies op gelijke afstanden. Als ik eenmaal begin te werken dan ga ik echt de hele dag door. Met één icoon ben ik een maand bezig." Ze vertelt wat er allemaal komt kijken bij het vervaardigen van een icoon: "Als beelddrager heb je een stuk lindenhout nodig van ongeveer 2 centimeter. Dat schaaf je, diept het uit en smeert het in met hazenlijm. Dan breng je linnen aan en daaroverheen twaalf lagen champagnekrijt. Dat laat je drogen en dan kun je gaan schilderen."

Ingezegend en niet voor de verkoop
Het maken van een icoon is aan strenge regels gebonden. "Je werkt altijd naar een voorbeeld. Een icoon is niet bedoeld om te verkopen. Als het klaar is wordt het ingezegend. Ik werk altijd met de allerbeste materialen, kleurpigmentpoeder, eiwit als bindmiddel en wijnazijn om ervoor te zorgen dat de verf niet bederft. Diverse penselen heb je nodig, pipetten om te mengen, twee soorten bladgoud, ossegal, arabische gom, nixionmilk en schellak."

Man achter de vrouw
Joke Franken heeft een ruim atelier: "Mijn man is altijd een geweldige partner geweest en mijn steun en toeverlaat. Maar hij was ook heel duidelijk. Op een gegeven moment wilde ik thuis les gaan geven aan een groep dames. Hij vond het maar niks als er vreemde vrouwen bij hem in huis kwamen en liet daarom een werkruimte met licht op het noorden bouwen, waar ik les kon geven en nu nog steeds in alle rust heerlijk kan werken." Inmiddels is haar man overleden en je zou denken dat Joke het iets rustiger aan is gaan doen. Integendeel: "Ik mis Adrie nog elke dag maar door zo intensief met iconen bezig te zijn heb ik gewoon geen tijd om verdrietig te zijn. Ik heb zelfs af en toe nog tijd om gipsen heiligenbeelden te restaureren."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox