Logo desleuteloss.nl


Martijn de Jongh (36) is trainer-coach van Dames 1. Hij heeft hoge verwachtingen van zijn speelsters:  "Afgelopen seizoen zijn we tweede geworden in de competitie en hebben in de play-offs net niet de sprong naar de overgangsklasse kunnen maken. Dat willen we dit seizoen wel."
Martijn de Jongh (36) is trainer-coach van Dames 1. Hij heeft hoge verwachtingen van zijn speelsters: "Afgelopen seizoen zijn we tweede geworden in de competitie en hebben in de play-offs net niet de sprong naar de overgangsklasse kunnen maken. Dat willen we dit seizoen wel." (Foto: Dick Hubertus)

Hockeydames toonbeeld van ambitie

OSS - Hockey is booming, vooral bij de meisjes. Iedere zaterdag fietsen grote groepen MHC-Oss meisjes in hun blauw-witte tenue, een hippe hockeytas aan het stuur, door het centrum op weg naar sportpark De Rusheuvel aan de Macharenseweg. Het is iedere week weer een hele puzzel om alle trainingen en wedstrijden op de vier velden kwijt te kunnen. MHC Oss is de grootste sportvereniging van Oss en omstreken met 1300 leden. Een prachtig nieuw clubhuis is in aanbouw, kosten 1 miljoen euro. Het hoogste damesteam is een mooi voorbeeld van de ambities van de club.

Door Dick Hubertus

Woensdagavond. De lampen branden en het eerste waterveld is gesproeid. Trainer-coach Martijn de Jongh begroet de speelsters die binnendruppelen en overlegt met zijn assistenten Dave van Druten en Leon Matthijssen. De geplande oefenvormen voor deze lange midweekse trainingsavond worden doorgenomen. Even later wordt op het veld in groepjes toegewerkt naar de wedstrijd van zondag in de eerste klasse.

Unieke en haalbare kans
Martijn de Jongh (36) uit Breda vertelt: "Afgelopen seizoen zijn we tweede geworden in de competitie en hebben in de play-offs net niet de sprong naar de overgangsklasse kunnen maken. Dat willen we dit seizoen wel zien te realiseren, te meer daar de bovenste drie automatisch promoveren. Dat is een unieke kans en moet haalbaar zijn. Ten opzichte van afgelopen seizoen zijn slechts twee speelsters gestopt en zijn er twee nieuwe voor teruggekomen. De ploeg is verder in tact gebleven en we kunnen dus verder bouwen."

"We werken met veel eigen jeugd", vervolgt Martijn. Zes meisjes zijn doorgestroomd vanuit de A1. Omdat het een jonge ploeg is, is het qua niveau soms nog wat grillig. Goed natuurlijk dat Tess Olde Loohuis is gebleven, dat scheelt twintig doelpunten per seizoen. Omdat ik nu voor het derde seizoen met dezelfde kern van acht speelsters kan werken komen er steeds meer automatismen in ons spel. Het is een heel diverse groep qua werk, studie en beleving, maar het klikt goed, ze zijn leergierig en hebben plezier in het spel en dat is het belangrijkste."

Sportmaaltijd
Om 19.00 uur komt Pascale Zegers met een grote krat vol boodschappen het clubhuis binnen en duikt onmiddellijk de keuken in om voor de dames een gezonde sportmaaltijd te koken. Deze wordt om 20.00 uur opgediend. Aan het eind van de maaltijd zit Martijn de Jongh met een groepje speelsters rond de laptop om de opnamen van de laatste wedstrijd te analyseren. Daarna wordt de training hervat. Over het trainersvak zegt Martijn, die zelf overgangsklasse speelde bij Hockeyclub Breda: "Het mooie van het vak vind ik ontwikkeling te zien van spelers, ze te zien groeien en beter worden. Behalve mijn werk bij MHC Oss werk ik ook als sportinstructeur bij een buitenschoolse opvang en verzorg voor de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond de opleiding van trainers".

En tot slot: "Dit seizoen wil ik proberen de echte topsportmentaliteit bij de meiden nog verder te ontwikkelen. We hockeyen op een hoog niveau, dan moet je altijd willen winnen, willen trainen en beter willen worden".

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox