Logo desleuteloss.nl


Bedrijvigheid in de margarinefabrieken van Jurgens, 1918. (Collectie Stadsarchief Oss.)
Bedrijvigheid in de margarinefabrieken van Jurgens, 1918. (Collectie Stadsarchief Oss.)
Mens en Maasland

Mens en Maasland: van Boerengat tot industriestad

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen. Daarin ontvouwt de geschiedenis van Oss en haar wijde omgeving zich en de soms moeizame relatie met de Maas. De Sleutel put tweewekelijks uit het boekwerk, dat gratis te krijgen is bij het Stadsarchief.

De vorige editie van Mens en Maasland beschreef hoe in Oss de boterhandel opbloeide en hoe de Osse boter door slimme handelaren zelfs internationaal vermarkt werd.

Concurrentie
De Osse boterhandelaren zagen hun kans schoon. Concurrenten Jurgens en Van den Bergh groeiden uit tot ondernemingen van wereldformaat. Al was de strijd tussen beiden scherp, de bedrijvigheid kwam Oss sterk ten goede. Ook andere fabrikanten zagen in Oss, met zijn groeiende bevolking én zijn nieuwe station, aan het eind van de negentiende eeuw veel kansen. De vleesverwerkende fabrieken van Hartog en Zwanenberg kwamen op. Uit die laatste ontstond in 1923 Organon.

Industrie in het Maasland
Al die fabriekswaar leverde een vruchtbare voedingsbodem voor weer andere producten en diensten – blik, papier, hout, transport – die nodig waren voor de verpakking en verspreiding van de Osse goederen. Oss veranderde van een slaperig boterdorp in een echte industriestad, midden in het Maasland.

Meer berichten
Shopbox