Logo desleuteloss.nl


"We hebben van een andere kerk een orgel gekregen", vertelt Tonny van Grinsven. "Het ligt nu opgeslagen want het kost tonnen om het orgel in te bouwen en te plaatsen. Daarom is er een stichting in het leven geroepen om de zaak te financieren."
"We hebben van een andere kerk een orgel gekregen", vertelt Tonny van Grinsven. "Het ligt nu opgeslagen want het kost tonnen om het orgel in te bouwen en te plaatsen. Daarom is er een stichting in het leven geroepen om de zaak te financieren."

Tonny van Grinsven is het 'duurste bestuurslid' van de Grote Kerk

OSS - Het is nog geen acht uur als ik onder de nieuwe welkomstboog de Kerkstraat in fiets. Boven in de 55 meter hoge toren van de Grote Kerk brandt nog de sfeervolle verlichting. Tonny van Grinsven (75) is al in de weer in de pastorie en het parochiehuis.

Door Dick Hubertus

Sinds 2003 is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor de bouwkundige staat van de 158 jaar oude kerk, de pastorie, het parochiehuis en het kerkhof aan de Eikenboomgaard. Vooral het onderhoud van de neogotische kruisbasiliek vergt veel tijd. Tonny is er elke dag te vinden.

Elke dag knap druk
Het grootste (rijks)monument van Oss werd in 1859 opgeleverd. Twee steenfabrieken leverden de 1.800.000 stenen voor de kerk en de 1.200.000 stenen voor de toren. Tonny van Grinsven is er elke dag knap druk mee. Na het sorteren van de post vertelt hij in het administratiekantoor van het pas gerenoveerde parochiehuis: "Twee jaar geleden hebben we de toren helemaal opgeknapt. De glas-in-loodramen aan de noordzijde zijn het afgelopen jaar aan de beurt geweest. De ramen zijn verwijderd, bij een speciaal bedrijf in België gerenoveerd en vervolgens weer teruggeplaatst. Het gewelf van de kerk hebben we schoongemaakt, de dakkapellen opgeknapt en alle verlichting en bedrading in de kerk vernieuwd om kortsluiting te vermijden. In de hele kerk hebben we nu energiezuinige lampen. Ook de Mariakapel is aangepakt. Door lekkage hebben we het dak moeten vernieuwen en nieuw stucwerk aan het plafond en de wanden aangebracht."

'Je blijft er altijd mee bezig'
"Ja, ik breng hier veel tijd door", vervolgt Van Grinsven. "Maar ik vind het mooi om er mee bezig te zijn. Je blijft er fit bij en je bent onder de mensen. Vroeger ging ik met mijn vader altijd naar de Visserskerk aan de Berghemseweg. Toen die kerk echter werd verbouwd en aanzienlijk verkleind zei mijn vader: "Ik ga niet in een schuur zitten" en zijn we hier beland. Door koster Jan van Erp ben ik in het bestuur gekomen. In vergaderingen zeg ik wel eens dat ik het duurste bestuurslid ben. Maar zo'n monument als dit vergt voortdurend onderhoud. Als je het laat versloffen wordt het alleen maar erger en duurder. Gebreken constateer ik meestal zelf. Wat ik zelf kan maken doe ik. Ik heb nogal wat connecties die me aan gratis materiaal helpen. Grote reparaties worden door het Rijk voor 40 procent gesubsidieerd, dat was eerst 60. Gemiddeld duurt een subsidieaanvraag 6 jaar. We zijn nu aan het sparen om de glas-in-loodramen aan de zuidzijde te renoveren. Ook ben ik met de gemeente Oss bezig om boven in de toren nieuwe, energiezuinige lampen aan te brengen. En eigenlijk zou de hele kerk geschilderd moeten worden. Tsja, het is een prachtig monument, maar je blijft er altijd mee bezig."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox