Logo desleuteloss.nl


In de computerruimte kregen de kinderen 'hackles', om te leren over de (on)veiligheid van internet. Met die wijsheid op zak gaan kinderen bewuster om met gevoelige informatie, zo is de gedachte.
In de computerruimte kregen de kinderen 'hackles', om te leren over de (on)veiligheid van internet. Met die wijsheid op zak gaan kinderen bewuster om met gevoelige informatie, zo is de gedachte.

'Hacken' bereidt kinderen voor op digitale wereld

OSS - Met een cursus 'hacken' heeft een groep kinderen van 8 tot 12 jaar woensdag 25 oktober in de bieb van Oss kennis gemaakt met de gevoeligheden en (on)veiligheid van internet en computers. Het Leidse websecurity- en developmentbedrijf Dong-I.T. organiseerde samen met de Volksuniversiteit Oss de workshop over hacken.

De kinderen kregen een korte inleiding over hacken, privacy en beveiliging. Hierin werden de gevaren van hacken aangestipt en het verschil tussen white-hat en black-hat hackers (goede en slechte hackers). Securityexpert Wouter van Dongen gaf een live hackdemonstratie door een andere computer in het lokaal over te nemen en hiervan de bestanden te openen en de webcam aan te zetten.

Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag met een hackopdracht door hun eigen IP-adressen te achterhalen en proberen verbinding te maken met de elkaars computer. Als eindopdracht moesten de kinderen een 'social engineering hack' uitvoeren door zich voor te doen als een werknemer van DongIT en de helpdesk te bellen om hun wachtwoord te resetten.

Niet klakkeloos delen
In de twee uur durende workshop gingen de kinderen enthousiast en geïnteresseerd aan de slag. Ze waren tegen verwachting van de securityspecialisten erg goed geïnformeerd wisten al aardig wat van hacken en security. Aan het eind van de workshop waren de kinderen meer bewust van de gevaren van het internet, het zomaar verstrekken van wachtwoorden en delen van persoonlijke gegevens aan allerlei websites en apps.

Daarmee zullen ze hopelijk in de toekomst voorzichtiger omgaan met hun verstrekken van persoonlijke informatie aan personen of websites en eerst nadenken voordat ze zomaar klakkeloos hun gegevens opgeven wanneer dat wordt gevraagd. Een 11-jarige deelnemer gaf na de workshop aan nu zijn G-mail-account beter te beveiligen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox