Logo desleuteloss.nl


Veertig jaar De Wissel; de hobby die altijd in beweging is

OSS - Modelbouwvereniging De Wissel houdt zondag 5 november tussen 10.00 en 17.00 uur een open dag in haar clubruimte onder Theater De Lievekamp. Daarmee sluit de modelbouwclub het jubileumjaar af waarin ze viert dat de vereniging 40 jaar bestaat. Volgens de leden is MBV De Wissel na veertig jaar nog altijd in beweging. Dat willen ze graag zo houden en delen met meer belangstellenden. De Wissel heet nieuwe leden zijn van harte welkom en noemt de open dag de ideale gelegenheid om kennis te maken met deze hobby.

 In 1977 zijn een paar mensen met interesse voor modeltreinen bij elkaar gekomen en hebben toen Modelbouwvereniging De Wissel opgericht. In veertig jaar gebeurde er veel binnen de vereniging. Er werden plannen gemaakt, er werd overlegd en gebouwd, er werd weer afgebroken omdat er nieuwe inzichten ontstonden of omdat er een andere locatie moest worden gezocht.

Nieuwe technieken
Dat is ook vandaag de dag niet anders. De Wissel bouwt aan een clubbaan, met veel enthousiasme, maar tegelijkertijd verandert de hobby. De ontwikkelingen in het elektronische deel gaan de laatste jaren hard, de digitalisering verandert veel en snel, productie- en bouwtechnieken worden uitgebreid met hedendaagse varianten als lasersnijtechnologie en 3D-ontwerpen en -printen. Dat vraagt tijd en energie, vertraagt soms bouwprocessen, vraagt om verbouwen van delen die al klaar leken te zijn, maar tegelijkertijd is juist dat hetgeen wat deze hobby levend weet te houden.

Constructie is de kern
Het onderdeel 'treintjes' heeft minder aandacht dan men in eerste instantie zou denken. Het begint bij de opbouw en ombouw van de baan. Constructies bedenken en maken in hout, zo licht mogelijk, voor de dragende constructie, maar ook voor de afwerking van het landschap, voor de wegen waarop de autootjes van het Car-system elektronisch aangestuurd gaan rijden. Daarna zijn de rails gelegd, maar door de technologische ontwikkelingen is het aansturingssysteem niet meer van deze tijd, gaan we digitaal, maar dat vraagt weer inzet op het vlak van de elektronica.

Aanpassingen in componenten, maar ook in de bedrading aan de baan, dus de liefhebbers van het betere soldeerwerk kunnen aan de slag. In het verlengde daarvan de elektronische aansturing van verlichting, LED's aanbrengen en de aansturing in elkaar solderen en programmeren. De bergbaan is dit jaar deels gesloopt om LED-strips aan te brengen en te werken aan de mogelijkheid om een dag/nacht verlichting te imiteren, met allerlei aspecten die het geheel nog levendiger kunnen maken. Natuurlijk ook de traditionele modelbouw, gebouwen en scenery, niet uit bouwpakketten maar naar de werkelijkheid gebouwd, net zoals de begroeiing steeds verder verfijnd wordt. Nieuw voor de komende jaren is het 2D- en 3D-tekenen voor lasersnijden en 3D-printwerk.

De toegang tot de open dag is gratis. Meer informatie over de open dag en de vereniging staat op de website van De Wissel. Ook kan men voor meer info bellen naar het nummer 0413-250173 van de secretaris van De Wissel of mailen naar het mailadres opendag@mbvdewissel.com.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox