Logo desleuteloss.nl


Bedrijvigheid in de margarinefabrieken van Jurgens, 1918.
Bedrijvigheid in de margarinefabrieken van Jurgens, 1918. (Collectie Stadsarchief Oss.)
Osse Kwis

Vraag 1 van de Osse Kwis in De Sleutel: doofpotaffaire

OSS - Oss wat een stad en wat een geschiedenis. Echt Oss nieuws is er elke dag, zoveel dat ze er bij het Brabants Dagblad 6 dagen in de week de krant mee vullen. Maar Oss heeft, landelijk gezien, ook een grote geschiedenis.

Helaas niet altijd positief maar nieuws is nieuws en dat moet verteld worden. Zo is er door de doofpotaffaire rond twee Osse pastoors wegens vermeend kindermisbruik, wat ontdekt was door de marechaussee, het allereerste parlementaire onderzoek geweest ooit. Ook de eerste, en tot nu toe laatste vechtpartij in de tweede kamer in 1939, is op naam van Oss te schrijven. Het heeft Oss maar mooi op de kaart gezet.

Ook de industriëlen konden er wat van om Oss positief maar ook zeer zeker negatief op de kaart te zetten. Zo ook de 'botermaker' Anton Jurgens. Hij moest op het matje komen bij de arbeidsinspectie in Den Haag over de enigszins slechte behandeling van zijn werknemers die in de fabriek werkten. Maar wat nog erger was, hij chanteerde! En niet zomaar iemand, het bisdom Den Bosch wist hij feilloos te chanteren. Als ze niet aan zijn 'voorwaarden' voldeden zou hij geen schenkingen meer doen aan de kerk danwel bisdom. Tja en hij schonk grote bedragen dus zwichtte ze voor deze chantage.

De vraag van deze week
Maar nu de vraag voor deze week: Wat wilde Anton Jurgens bereiken met zijn chantage? Alhoewel er zeer zeker getracht is het een en ander in de doofpot te stoppen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox