Logo desleuteloss.nl


Medewerker van het Stadsarchief Jurgen Pigmans met in zijn handen het nieuwste pareltje van het archief: een fotoboek van Leo van den Bergh. Jurgen is behalve op televisie te zien ook elke twee weken in De Sleutel te lezen met zijn rubriek 'Mens en Maasland'.
Medewerker van het Stadsarchief Jurgen Pigmans met in zijn handen het nieuwste pareltje van het archief: een fotoboek van Leo van den Bergh. Jurgen is behalve op televisie te zien ook elke twee weken in De Sleutel te lezen met zijn rubriek 'Mens en Maasland'. (Foto: Dick Hubertus)

Gelukkig hebben we de foto's nog

OSS - Momenteel is op D-tv de tweede serie te zien van televisieprogramma 'Gelukkig hebben we de foto's nog'. Een geschiedenisserie op locatie waarin presentator Jurgen Pigmans (39) de inwoners van Oss en Bernheze vertelt over de geschiedenis van hun stad en streek. Hij legt uit: "Het gaat er mij om mensen kennis te laten maken met de lokale geschiedenis die vaak op straat ligt. Die beelden blijven hangen".

Door Dick Hubertus

Onlangs waren er reportages te zien over onder andere Megen en het kasteel van Heeswijk. Deze en volgende week vertelt Jurgen over de Osse Molenstraat. En omdat die straat zo lang is wordt deze week deel 1 en volgende week deel 2 uitgezonden.

Op zijn werkplek in het Stadsarchief Oss, dat gevestigd is in de bibliotheek, vertelt hij: "Ik ben een geboren en getogen Ossenaar. Alle Pigmansen in Oss zijn familie van me. Na de oorlog kwam opa Pigmans vanuit Tilburg hier wonen. Als braaf katholiek kreeg hij twaalf kinderen. Een aantal ooms en neven van me zijn of waren actief bij voetbalvereniging Margriet. Geschiedenis heeft me altijd al geïnteresseerd. Na mijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen ben ik, via wat baantjes in de journalistiek, in 2009 bij Erfgoed Brabant gaan werken." 

Rijke geschiedenis van Oss
"In 2016 kreeg ik de kans om bij het Stadsarchief Oss met de geschiedenis van mijn eigen streek aan de gang te gaan", legt Pigmans uit. "Het tv-programma 'Gelukkig hebben we de foto's nog' vind ik heel leuk om te doen. Ik doe de research en de presentatie, D-tv verzorgt de techniek en zendt uit. Ik krijg veel positieve reacties en de uitzendingen worden goed bekeken. Oss heeft een hele rijke geschiedenis. Denk aan de boterwaag, de stadspoorten, het kasteel en het Vorstengraf. Het is belangrijk om daar kennis van te nemen, het versterkt de Osse identiteit. Er is een tijd geweest dat de mensen zich schaamden voor de zwarte periodes uit de geschiedenis. Er zit echter veel meer achter. Als je meer van de lokale historie weet krijg je meer trots en kun je je stad beter uitdragen. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te leveren".

Kennis maken met historie
Jurgen vervolgt: "Dat we met het Stadsarchief niet meer in de Peperstraat zitten is het gevolg van politieke besluitvorming. We waren organisatorisch een onderdeel van Museum Jan Cunen en er moest bezuinigd worden op cultuur. We zijn toen in de bibliotheek ondergebracht, waar we overigens goed zijn opgevangen. Het is natuurlijk wel jammer dat het speciale depot in de Peperstraat nu leeg staat. Mogelijk krijgen we een plek in het cultuurhuis op de Wal waar plannen voor worden ontwikkeld. Wat ik echt betreur is dat onze archivaris wordt wegbezuinigd. Een van mijn taken is het beheren en uitdragen van de beeldcollectie middels de t.v.-serie, boeken, tentoonstellingen en projecten voor de scholen. We hebben hier zo'n 2.500 naslagwerken die mensen kunnen komen raadplegen voor onderzoek. Kort samengevat is onze taak de Osse bevolking gevraagd en ongevraagd kennis te laten maken met hun geschiedenis. En dat hoop ik nog lang te doen".

Meer berichten
Shopbox