Foto: Hugo van der Zande
Kijk naar Toen

Kijk naar Toen: Bevroren Maas

LITH - Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Het mooist zijn echter de persoonlijke verhalen die er achter schuil gaan. Die willen we lezen! Was jij erbij toen de fotograaf afdrukte? Laat het ons weten en 'schrijf geschiedenis'! De rubriek 'Kijk naar Toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), in samenwerking met De Sleutel. Reageren kan via www.bhic.nl, bel (073) 6818500 of mail via kijknaartoen@bhic.nl.

Enigszins ineengedoken tegen de kou staan ze erbij, de ogen dichtgeknepen tegen het felle zonlicht: broers en zus Huismans uit Lith. Jammer dat de foto zwart/wit is, anders zouden we de rode blos op hun wangen hebben kunnen zien. Want bitterkoud moet het geweest zijn, op deze winterdag, net voor de oorlog. Achter hen zien we namelijk geen besneeuwd weiland, maar een gigantische ijsmassa: een dichtgevroren Maas. De winters waren streng in die jaren. En het ijs dik genoeg voor uren schaatsplezier. Maar het zorgde ongetwijfeld ook voor overlast.

Herinner jij je dat de Maas dichtvroor? Was er wel ruimte voor plezier op die ijsvlakte of bracht zoveel ijs toch vooral narigheid? En poseerde jij, net als deze kinderen, ook bij (of op) de rivier op zo'n winterse dag? Deel je kennis! Reacties graag via de digitale geschiedenisboekjes, te vinden via www.bhic.nl/lith. Benieuwd naar reacties op de vorige foto? Ga naar de website www.bhic.nl/verhalen en zoek op 'Kijk naar Toen'.

Meer berichten
Shopbox