Pastoor Roland Kerssemakers heeft zeven 'optredens' op de rol staan. Hij heeft zin in het Kerstfeest: "Het is een feest van diepe en intense vreugde dat God tot ons komt en samen met Pasen is Kerstmis het belangrijkste feest van ons geloof".  Foto: Dick Hubertus
Pastoor Roland Kerssemakers heeft zeven 'optredens' op de rol staan. Hij heeft zin in het Kerstfeest: "Het is een feest van diepe en intense vreugde dat God tot ons komt en samen met Pasen is Kerstmis het belangrijkste feest van ons geloof". Foto: Dick Hubertus (Foto: Dick Hubertus)

Pastoor Kerssemakers "Kerstmis is voor mij een groot feest"

OSS - In de hal van de monumentale 160 jaar oude pastorie in de Begijnenstraat staat in de paraplubak een oude hockeystick. Pastoor Kerssemakers: "Ja, ik heb vroeger in mijn geboorteplaats Helmond jaren gehockeyd, dat was nog op gras, op het hedendaagse kunstgras zou ik niet meer meekunnen. Het spel is zoveel sneller en technischer geworden."

Door Dick Hubertus

Roland Kerssemakers (62) is net terug van een week retraite in de abdij van de Norbertijnen in het Belgische Postel. Hij heeft daar de accu kunnen opladen voor de komende drukke kerstdagen. Aanstaande zondag, de laatste zondag van de Advent, gaat hij voor in twee missen, op maandag, eerste kerstdag drie en op tweede kerstdag staan er nog twee 'optredens' op het programma.

In zijn mooie, ruime werkkamer vertelt de pastoor van de Grote Kerk: "Ja, zo'n retraite is belangrijk om je weer even te heroriënteren op wat belangrijk is en te zorgen dat je het spoor niet kwijt raakt in deze hectische tijd. Het was intensief, maar 's avonds kon ik me met de collega's ook even ontspannen met een Postelke, een heerlijk biertje wat de broeders daar brouwen. En natuurlijk een stukje kaas erbij uit hun eigen kaasmakerij. Ja, Kerstmis is voor mij een groot feest. Het gaat om de geboorte van Jezus. Het betekent dat die verre afstandelijke God mens is geworden en afdaalt in ons leven. Hij is dan heel dichtbij en weet wat we allemaal moeten doorstaan. Het is een feest van diepe en intense vreugde dat God tot ons komt en samen met Pasen is Kerstmis het belangrijkste feest van ons geloof."

'Jezus zou tevreden zijn'
"Natuurlijk zie ik om me heen dat de commercialisering toeslaat", gaat Kerssemakers verder. "Het is soms wel erg overdone zoals sommigen het vieren en niet meer weten waar het eigenlijk over gaat. Maar als we elkaar ontmoeten en de onderlinge banden weer aanhalen dan zou Jezus heel tevreden zijn. Het is ook een mooi moment om onenigheid bij te leggen. Jammer dat we soms een beetje doorslaan en de essentie verliezen. Een cadeautje geven is prima, maar we moeten niet overdrijven. Met Kerstmis de familie weer bij elkaar krijgen en elkaar ontmoeten, dat is mooi."

Geen vanzelfsprekendheid
In een hoek van de werkkamer staat een mand met cadeautjes. De pastoor vertelt: "Die gaan naar een aantal kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben. Over het algemeen leven we hier in Nederland in een paradijs, maar er zijn toch ook gezinnen die het niet gemakkelijk hebben. Ik heb ook in Chili gewoond. Daar is onze luxe geen vanzelfsprekendheid. De mensen zijn daar wel heel warm en spontaan. Hoe ze bijvoorbeeld het voetbal beleven is geweldig. Ik was er in de periode dat het Chileens elftal heel succesvol was en twee keer de Copa Americana veroverde door beide keren Argentinië in de finale te verslaan. Ik werd dan uitgenodigd om bij een familie te komen kijken. We keken buiten naar de tv met een grote barbecue erbij. En geen mini hamburgertjes, maar een halve koe er op. En die beleving van die mensen, geweldig, echt een spektakel."

Meer berichten
Shopbox