Foto: PR Annemieke de Groot

Nog 2 jaar Q-support; directeur De Groot: 'erkenning is heel belangrijk'

OSS - Met een tegemoetkoming van 15,5 miljoen euro maakt het kabinet een 'gebaar ter erkenning voor Q-koortspatiënten'. Dat schrijven minister Bruins voor Medische Zorg en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Sport, en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Ze maken in dezelfde brief bekend dat het ministerie doorgaat met de financiële ondersteuning van Stichting Q-support. Die gaat de komende drie jaar verder als Q-Support 2.0.

"De erkenning dat een deel van de patiënten nog steeds extra aandacht nodig heeft vanwege de problemen die zij ondervinden van Q-koorts, is heel belangrijk", zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support. "Ook de extra screening van risicogroepen op chronische Q-koorts is goed nieuws. Deze maatregelen passen helemaal bij de visie die Q-support begin dit jaar bij het ministerie heeft neergelegd in het Q-koorts Kompas."

Nieuwe taak voor Q-support
Q-support 2.0 krijgt een nieuwe opdracht. Annemieke de Groot: "Patiënten die nog bij Q-support in begeleiding zijn of die zich bij ons melden, dragen wij over aan de gemeente van herkomst. Met Q-support 2.0 kunnen wij onze patiënten daarbij persoonlijk en zorgvuldig begeleiden naar hun ondersteuner bij de gemeente. Bovendien kunnen wij de professionals van de ontvangende gemeenten vervolgens nog 3 jaar ondersteunen met onze expertise en deskundigheid. Zo kunnen we er samen met de gemeenten voor zorgen dat de patiënten, die lijden aan een voor velen onbekende ziekte, de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ik ben oprecht blij dat we de tijd en de ruimte krijgen dat proces goed te begeleiden."

Veel aandacht heeft Q-support de afgelopen jaren gevraagd voor de groep verborgen chronische Q-koortspatiënten. "Onbehandeld is het risico hier aan te overlijden groot", zegt De Groot. "Het is dus belangrijk deze mensen op te sporen die niet weten dat zij aan deze ziekte lijden. De minister vraagt nu het RIVM met een plan te komen om mensen met een verhoogd risico te gaan screenen in gebieden waar veel Q-koortspatiënten zijn. Ook daar ben ik blij mee."

Meer berichten
Shopbox