Martijn Mulders runt 51 weken in het jaar een hengelsportzaak in het centrum van Oss. De laatste week van het jaar verandert die winkel in een vuurwerkspeciaalzaak. Daar verkoopt hij onder andere 'compound vuurwerk': samengesteld vuurwerk die men met één lont aansteekt.
Martijn Mulders runt 51 weken in het jaar een hengelsportzaak in het centrum van Oss. De laatste week van het jaar verandert die winkel in een vuurwerkspeciaalzaak. Daar verkoopt hij onder andere 'compound vuurwerk': samengesteld vuurwerk die men met één lont aansteekt.

Oudejaarstradities: champagne, oliebollen en vuurwerk

OSS - Oudejaarsavond nadert met rasse schreden. Een avond met tradities zoals de oudejaarsconference op tv, champagne, oliebollen en om 24.00 uur vuurwerk. Velen kijken er reikhalzend naar uit om het ingeslagen vuurwerk te kunnen afsteken. Anderen gruwen van de overlast, zijn bezorgd om de vele ongevallen en beschouwen het als een milieuramp van formaat.

Door Dick Hubertus

Reden genoeg om eens bij het oudst bestaande vuurwerkverkooppunt van Oss langs te gaan. Sinds 15 jaar baat Martijn Mulders (35) hengelsportzaak Van Mulekom in de Smalstraat uit. In de maand december staat de verkoop van hengels en dergelijke op een laag pitje en is hij volledig gefocust op vuurwerk.

Martijn is geboren in Megen. Als jongetje ging hij al vissen in de nabijgelegen Maas en dat doet hij nog steeds. Hij zegt: "Dat moet ook. Anders kun je de klanten niet adviseren".

Samengesteld vuurwerk
De gevel en de etalage van zijn zaak laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Een enorme vuurpijl siert de gevel en in de etalage staan kreten als 'Vuurwerk is de mooiste traditie van Nederland' en 'Eenmaal per jaar is het luchtruim van ons'. Binnen vallen al meteen de grote dozen siervuurwerk op zoals Big Show, bestaande uit zeven potten die met elkaar verbonden zijn. Kosten: 129,50 euro. Het duurste wat Martijn in zijn winkel verkoopt is een doos van 1,50 meter bij 1 meter met zogenaamd 'compound vuurwerk'. Het gaat om 1.500 schoten waar je 7 minuten van kunt genieten. De doos weegt 35 kilo en kost 450 euro.

Martijn vertelt: "Ik ben zelf ook 100 procent vuurwerkliefhebber. Al van jongs af aan. Het is maar één keer per jaar. Je leeft er naar toe. Het gaat om de kick die je er van krijgt. Ik houd van siervuurwerk. Natuurlijk is het belangrijk dat je er verantwoord mee omgaat. Vuurwerk mag alleen afgeschoten worden op oudejaarsavond van 18.00 uur tot 02.00 uur. Hier in de zaak heb ik optimale veiligheidsmaatregelen getroffen. De voorraad ligt in de bunker achter de winkel. Deze is voorzien van extra dikke wanden en plafond. In het plafond is een sprinklerinstallatie aangebracht. De winkel is voorzien van een ontruimingsinstallatie."

'Te gek voor woorden'
"De overlast op straat wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk zoals bijvoorbeeld de beruchte Cobra's", vertelt Martijn. "Die kun je gewoon op internet bestellen. Te gek voor woorden. Je zult maar pakketbezorger zijn. Als de mensen zich aan de regels houden blijft de overlast heel erg beperkt. Wij geven onze klanten ook een gratis vuurwerkbril".

Legaal vuurwerk wordt steeds meer gekeurd en is door de jaren heen steeds veiliger geworden. De inkoop is een hele investering maar met de verkoop van vuurwerk maken we de mindere omzet van hengelsportartikelen in de winterperiode helemaal goed. De besteding van de klanten is heel divers, van een paar tientjes tot over de 1000 euro.

"En ja, zoals gezegd steek ik zelf zondagavond ook vuurwerk af", sluit Martijn af, "en neem gewoon wat er overblijft in de winkel."

Meer berichten
Shopbox