Onderschrift foto: je hoeft natuurlijk niet tot het nieuwe jaar te wachten om te beginnen met goede voornemens.
Onderschrift foto: je hoeft natuurlijk niet tot het nieuwe jaar te wachten om te beginnen met goede voornemens. (Foto: Elfi van den Brandt)

Goede voornemens, hoe hou je ze wél vol?

HEESCH - De jaarwisseling komt er weer aan. Tijd voor oliebollen en champagne, maar ook het moment om goede voornemens te maken. Voor wie net als veel anderen ook niet erg succesvol is als het om goede voornemens, volgen wat tips om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden.

Door Elfi van den Brandt

Gewicht kwijtraken staat bij veel mensen hoog op het lijstje van goede voornemens. Of je nou twee kilo of twintig kilo wil kwijtraken, een belangrijke tip is om concrete doelen te stellen. "Als je een concreet doel hebt, is het makkelijker om deze te behalen," zegt Yvonne Lucius, healthcoach bij FitnessCentrum Heesch. "Naast dat doelen concreet moeten zijn, is het ook belangrijk dat ze realistisch en haalbaar zijn."

Tien kilo afvallen binnen een week is natuurlijk niet haalbaar op een gezonde manier. Het is dan ook slim om voordat je begint met afvallen een duidelijk plan te maken. Hierin zou alles moeten staan wat je moet doen om je doel te behalen.

Stoppen met roken
Een ander item dat ieder jaar bij veel mensen terugkomt rond de jaarwisseling is het stoppen met roken. Voor velen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. "Stoppen wordt echter makkelijker wanneer je hulp krijgt. Op die manier sta je er niet alleen voor als je wil stoppen met roken." GGD Hart voor Brabant stuurt vaak mensen door die hulp willen met het stoppen. "Er zijn verschillende soorten begeleiding. Zo kun je online kijken op www.ikstopnu.nl voor hulp bij jou in de buurt of kun je bellen met de gratis stoplijn (0800-1995)."

Als laatste wil ik jullie meegeven dat veranderingen in je levensstijl tijd kosten. Neem die tijd dan ook. Kleine stapjes zijn ook stapjes! Op deze manier houd je het stoppen met roken of afvallen waarschijnlijk langer vol en dat is natuurlijk het doel.

Heel veel succes!

Meer berichten
Shopbox