Ben Aarts voor 'zijn' Maycretewoning, een prefab woningtype dat na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om de woningnood te bestrijden. De naam is een samenvoeging van de Amerikaanse architect Maybeck en het Engelse woord "concrete" dat beton betekent.
Ben Aarts voor 'zijn' Maycretewoning, een prefab woningtype dat na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om de woningnood te bestrijden. De naam is een samenvoeging van de Amerikaanse architect Maybeck en het Engelse woord "concrete" dat beton betekent.

'Ze moeten deze woningen laten staan'

OSS - Al 70 jaar zijn de witte Maycretewoningen beeldbepalend voor de wijk bij de watertoren. De karakteristieke noodwoningen uit 1947 staan niet op de monumentenlijst. Dit is wel het geval in steden als Arnhem, Breda en Nijmegen. In 1993 zijn de woningen gerenoveerd en daarom volgens wethouder Van der Schoot niet meer monumentaal. Bert Arts (74) bewoont een hoekwoning en zou sloop heel erg vinden.

Door Dick Hubertus

Wanneer je bij Ben binnenkomt bemerk je meteen het knusse karakter van zijn Maycretewoning. Vanuit zijn woonkamer wijst hij naar buiten en vertelt: "Ik heb hier een prachtig weids uitzicht op de Kennedyschool, de honden uitlaatplaats en de Hertogin Johannasingel. Het bevalt me uitstekend, temeer omdat twee jaar geleden mijn vrouw is overleden en er toch de hele dag beweging om me heen is."

"Behalve deze woonkamer heb ik nog een slaapkamer, een kleine logeerkamer, badkamer, keuken, een kleine inpandige berging en een tuin met een schuurtje", vervolgt Ben. "Ik huur van BrabantWonen en betaal 340 euro per maand. Dat is inkomensafhankelijk. Omdat ik gedeeltelijk invalide ben kan ik geen trappen meer lopen, daarom is het fijn dat hier alles gelijkvloers is. Ik had ook een appartement in De Wellen kunnen huren maar ik voel me hier veel zelfstandiger en word ik niet continue op de vingers gekeken."

Bert Arts is een geboren en getogen Ossenaar. Zijn wieg stond tegenover de Visserskerk waar zijn vader een bekende bloemenzaak bestierde. Ben: "Na school hielp ik mijn vader door met de fiets bestelde boeketten bij de mensen te bezorgen. Ik fietste door de hele regio en reed per week wel zo'n 500 km. Fietsen is naderhand ook mijn hobby geworden."

'Ik hoop er nog lang te wonen'
"De sfeer in ons wijkje is heel plezierig", vertelt Ben. "Toen ik een tijdje geleden wakker werd en zag dat er een flink pak sneeuw was gevallen maakte ik me zorgen dat ik niet weg zou kunnen met mijn scootmobiel. Toen ik echter de voordeur opendeed zag ik dat mijn buurman uit zichzelf al mijn hele stoep had schoongeveegd. Bovendien had hij ook nog een briefje achtergelaten dat als ik boodschappen nodig had ik het maar hoefde te laten weten. Ik maak ook regelmatig een praatje met de andere bewoners, allemaal ouderen. Nee, het is hier fijn wonen, Ze moeten deze woningen mooi laten staan. Er is in mijn ogen helemaal geen reden om ze af te breken. Het is toch een stukje Osse geschiedenis waar je in woont. Het zijn comfortabele huisjes. Ik hoop er nog lang te wonen."

Meer berichten
Shopbox