Zuiveringsinstallaties als deze maken van rioolwater schoon drinkwater.
Zuiveringsinstallaties als deze maken van rioolwater schoon drinkwater.

Waterschap zoekt nieuwe middelen in strijd voor schonere Maas

REGIO - Waterschap Aa en Maas, die zich ook in de gemeente Oss met de waterhuishouding bezighoudt, bereidt zich voor op een toekomst met veilig, voldoende en schoon water. Daartoe zet het waterschap dit jaar een aantal acties in werking, bijvoorbeeld om medicijnresten uit het drinkwater te houden.

Zo gaat Aa en Maas samen met de provincie Brabant in 2018 meer inzetten op de bron van het probleem. Medicijnen die niet in water komen hoeven er immers ook niet uit. Dat is belangrijk, want volgens de waterschap slikken steeds meer mensen medicijnen. Resten daarvan komen uiteindelijk in het afvalwater terecht. Ook worden medicijnen, die over (de datum) zijn, vaak weggespoeld via gootsteen of toilet. Daarom valt er met een stukje bewustwording een hoop te halen, laat Aa en Maas weten: lever oude medicijnen in bij de apotheek of bij klein chemisch afval.

Minder stappen
Aa en Maas voert dit jaar een technisch experiment uit waarmee ze onderzoekt of technieken, die al worden toegepast in andere sectoren, ook ingezet kunnen worden bij het zuiveren van stedelijk afvalwater. In dat onderzoek bestudeert de waterschap ook hoe ze verschillende stoffen in één zuiveringsstap kunnen verwijderen.

Ook landelijk ligt de focus op medicijnresten. Zo trekt het kabinet 30 miljoen uit voor de introductie van extra zuiveringsstappen. Eind 2018 wil Aa en Maas de onderzoeken afronden en vaststellen welke zuiveringen in aanmerking komen voor gerichte reiniging op medicijnresten.

Meer berichten
Shopbox