Rutger Toonen (44) is vanuit de WAO bij het Kringloopbedrijf aan het werk gegaan en werkt er inmiddels 15 jaar. Hij heeft het bedrijf zien groeien en als het aan hem ligt, werkt hij er nog veel langer. "Ik vind het een prettige werkomgeving. Ik hoop hier nog lang te werken."
Rutger Toonen (44) is vanuit de WAO bij het Kringloopbedrijf aan het werk gegaan en werkt er inmiddels 15 jaar. Hij heeft het bedrijf zien groeien en als het aan hem ligt, werkt hij er nog veel langer. "Ik vind het een prettige werkomgeving. Ik hoop hier nog lang te werken." (Foto: Dick Hubertus)

'Bijenkorf onder de kringloopwinkels'

OSS - Tevreden overziet Rutger Toonen vanaf de balustrade de 1500 vierkante meter verkoopruimte van het Kringloopbedrijf. Vele klanten hebben deze middag weer hun weg naar de Maaskade gevonden. Gemiddeld zijn er dat 300 per dag.

Door Dick Hubertus 

Rutger (44) werkt er inmiddels 15 jaar. Hij vertelt: "Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik destijds heb gekregen om hier weer mee te mogen doen in het arbeidsproces. Ik kwam vanuit de WAO en ben begonnen met twee uurtjes per dag met het tellen van het kasgeld. Ik heb het bedrijf zien groeien en ben zelf meegegroeid. Inmiddels ben ik controller (hoofdboekhouder). Ik vind hier een prettige omgeving en dat is voor al onze werknemers heel belangrijk."

Goede banen
In een van de kantoren vervolgt Rutger Toonen: "Een van onze doelstellingen is het scheppen van werkgelegenheid en scholingsmogelijkheden voor mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Ze hebben behoefte aan waardering en je ziet onze mensen dan ook bijna altijd opbloeien.Maar natuurlijk moet er gewerkt worden." ook

Dat blijkt ook wel als we ruimtes bezoeken waar per jaar 1,5 miljoen kilo goederen worden binnengebracht, gesorteerd, schoongemaakt en eventueel gerepareerd. Zo zijn er werkplaatsen voor elektra, fietsen, meubels en klokken. Met steeds slimmere systemen worden de stromen boeken en kleding in goede banen geleid. Er werken 110 mensen, vijftig staan op de loonlijst en zestig werknemers zijn gedetacheerd vanuit IBN.

'Presentatie zelfs té netjes'
Rutger legt uit: "De helft van wat we ophalen en aangeboden krijgen komt uiteindelijk in de winkel. De rest is ongeschikt voor de verkoop en wordt gerecycled." Bij een rondgang door de winkel valt op hoe goed de staat van de goederen is en hoe netjes alles wordt gepresenteerd. Rutger: "Wij willen de Bijenkorf onder de kringloopwinkels zijn. Sommige klanten vinden de presentatie hier zelfs te netjes. Ons assortiment bestaat uit onder andere boeken, cd's, kleding, meubelen, huishoudelijke artikelen, speelgoed, spelletjes en elektra. Behalve het scheppen van werkgelegenheid willen we de afvalstroom beperken en het hergebruik van goederen stimuleren. Verder gaat het er ons om een positieve bijdrage te leveren aan het sociale klimaat in Oss. Sinds 2013 hebben we ook een filiaal in Heesch met 55 werknemers. Ook daar zien we mooie groeicijfers."

Centrum is geen optie
In Oss, Heesch en Bernheze zijn permanent drie vrachtwagens onderweg om goederen op te halen. We draaien goed en zijn tevreden. Winst maken is voor onze stichting geen doel op zich, maar we willen wel kunnen blijven investeren in onze mensen en in de winkel. Verhuizen naar het centrum, zoals laatst werd gesuggereerd, is voor ons geen optie. Als we in de stad een filiaal openen worden we onze eigen concurrent. Bovendien is het qua parkeren en logistiek gezien niet echt handig. We willen hier aan de Maaskade komend jaar juist naar een grotere innamehal, een grotere verkoopruimte en hopen meer parkeerruimte te kunnen realiseren. En wat mezelf betreft: Ik heb het echt naar mijn zin en hoop hier nog lang te werken."

Meer berichten
Shopbox