Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. (Foto: Cilla Schot)

'Groene junkies' zuiveren de lucht in Oss

OSS - Langs de Heihoeksingel in Oss zijn over een lengte van twee kilometer zevenhonderd zogeheten 'Green Junkies' geplant. Dat zijn klimaatadaptieve planten die zo zijn geteeld dat ze bijdragen aan een verbetering van het milieu.

Na Amsterdam en Den Bosch zuiveren 'Green Junkies' nu ook de Osse lucht. De planten staan langs de Heihoeksingel en een klein deel van de Cereslaan, tussen de snelweg en de spoorovergang. De naam 'Green Junkies' is bedacht door Eberhard van der Laan, omdat de planten 'verslaafd' zijn aan vervuilde lucht. Een speciale manier van telen zorgt ervoor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben. Sommige Green Junkies kunnen twee tot drie keer meer koolstofdioxide in hout omzetten dan normale planten en anderen hebben een veel hogere zuurstofproductie. Ook halen ze grote hoeveelheden fijn stof, zoals roet, uit de lucht.

60.000 kilometer
Langs de Heihoeksingel zijn de Green-Junkie-varianten van vier plantsoorten geplaatst: de taxus, de wollige sneeuwbal, de hulst en de zilverbes. "Het voordeel op korte termijn is dat de planten vijf keer sneller groeien dan normale planten", legt Marcel Stokebrook uit, hovenier van het Osse bedrijf Art2Grow, leverancier van de Green Junkies. " Met deze zevenhonderd planten reduceren we per jaar de hoeveelheid fijn stof van ongeveer 60.000 gereden autokilometers."

Meer berichten
Shopbox