Laura van Hinthum van c.v. 't Ken Net hanteert met vaardige hand de verfkwast. "Het geeft heel veel voldoening als je na maanden het eindresultaat ziet en weet dat je dat samen hebt gerealiseerd."
Laura van Hinthum van c.v. 't Ken Net hanteert met vaardige hand de verfkwast. "Het geeft heel veel voldoening als je na maanden het eindresultaat ziet en weet dat je dat samen hebt gerealiseerd." (Foto: Dick Hubertus,)

Laatste loodjes bouw carnavalswagens

OSS - Carne valem, Latijn voor vaarwel aan het vlees. Nog één keer flink feesten met carnaval voordat de 40-daagse Vastentijd begint als voorbereiding op het Paasfeest. Zo wil het de Katholieke traditie. Wat ook traditie is, is de optocht die op zondag 11 februari weer door het Osse centrum trekt. Al maanden wordt in de grote bouwloods aan de Gewandeweg hard gewerkt door carnavalsclubs met illustere namen als Hekkesluiters, NieDûkzat?!, Los Zand, Foempers en Krinkelkoppen.

Door Dick Hubertus

De enorme loods is verdeeld in meerdere hallen waar creatieve vriendengroepen in het diepste geheim bouwen aan hun pronkstukken. Gezellige carnavalsmuziek zorgt voor de nodige arbeidsvitaminen.

Op een grote kar zijn al de contouren van grote figuren zichtbaar. Grote gaasconstructies staan op de grond. Op deze druilerige winteravond hanteert Laura van Hinthum van c.v. 't Ken Net met vaardige hand de verfkwast. In het dagelijks leven doceert Laura (38) marketing sales en consumentengedrag aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Ze vertelt: "Het werken hier is heel ontspannend. Iedere stressvolle manager zou hier moeten komen werken. Hier zie je tenminste nog het eindresultaat. Onze club heeft 100 leden, waarvan 10 bouwers. In juni hebben we het thema bepaald dat we gaan uitbeelden en de bouwtekening gemaakt. In augustus zijn we gestart met de constructie. Het moeilijkste is de ijzeren balkenconstructie die de verschillende bewegingen van de figuren op de kar mogelijk moet maken." 

"Het mooie van dit werk is de saamhorigheid en de gezelligheid", gaat Laura verder. "Je maakt met z'n allen van niets iets. Je begint met een lege kar en maakt er met z'n allen iets van. Het geeft heel veel voldoening als je na maanden het eindresultaat ziet en weet dat je dat samen hebt gerealiseerd. En als we dan in de optocht meedoen met die grote wagen zijn we toch wel trots en is het kicken om tussen al dat publiek door te lopen. Ook spannend hoe het overkomt en of alles goed werkt. We doen alleen mee in Oss. Wel lopen we ook in de halfvastenoptocht. Die is eigenlijk nog mooier dan de carnavalsoptocht omdat de kwaliteit dan nog hoger is doordat de winnaars van de hele regio meedoen."

Actieve club
Na een korte koffiepauze in de kleine gezellige kantine boven in de hal pakt Laura van Hinthum de verfkwast weer ter hand en vertelt enthousiast verder.

"Dit wordt een grote wagen. Vanwege de twee tractoren, de aggregaatwagen en de begeleidende loopgroep hebben we een lengte van 40 meter. Het wordt een wagen met veel beweging en veel technische hoogstandjes. De afgelopen twee jaar zijn we eerste geworden. We werken hier zeven avonden per week, ook vaak overdag. We zijn met c.v. 't Ken Net een heel actieve club. Bouwen is maar een van de activiteiten. We gaan ook naar de Boerenbruiloft, het liedjesfestival en organiseren een quiz. Nieuw dit jaar is het feest Allaaf dat we op zaterdag 10 februari houden in Vivaldi. De zaterdagavond was wat openbaar carnaval betreft een moeilijke avond. We willen dat nieuw leven inblazen. Alle Osse kapellen en verschillende artiesten komen optreden."

Meer berichten