De leden van Arethusa zwemmen alweer een aantal jaar in het vernieuwde Golfbad. "Zwemmen is een deel van de Nederlandse cultuur", zegt Peter Horsten (met zwarte cap). "En erg belangrijk voor de veiligheid. Iedereen moet kunnen leren zwemmen."
De leden van Arethusa zwemmen alweer een aantal jaar in het vernieuwde Golfbad. "Zwemmen is een deel van de Nederlandse cultuur", zegt Peter Horsten (met zwarte cap). "En erg belangrijk voor de veiligheid. Iedereen moet kunnen leren zwemmen." (Foto: Elfi van den Brandt)

Een halve eeuw het hoofd boven water

OSS - OZPC (Osse Zwem en Polo Club) Arethusa bestaat deze maand 50 jaar. Arethusa heeft vele succesvolle talenten voortgebracht. Hun grootste toekomstwens is de zwemsport voor iedereen toegankelijk maken.

Door Elfi van den Brandt

De naam Arethusa is nog ouder dan de club zelf. Arethusa was namelijk een waternimf uit de Griekse mythologie. Inmiddels bestaat de OZPC (Osse Zwem en Polo Club) ook alweer 50 jaar. Ooit begonnen in het oude buitenbad aan de Kortfoortstraat, groeide Arethusa uit tot een van de grootste zwemverenigingen van Oss.

24 januari 1968 wordt er een nieuwe zwemvereniging opgericht in Oss die de naam Arethusa krijgt. De vereniging spitst zich toe op zwemles, wedstrijdzwemmen en waterpolo. Het idee van de vereniging is om kinderen meer te bieden dan alleen leren niet te verdrinken. Ze willen kinderen vanuit de zwemles interesseren voor zwemsport.

Waterpolo neemt vlucht
Een van die topsporten is waterpolo. Een belangrijke tak bij Arethusa. Peter Horsten is een actief waterpoloër bij Arethusa. Hij vertelt: "Waterpolo was in de jaren 70 op sterven na dood, maar onder leiding van Kees van Weerdenburg en Huub van Oss heeft het Osse waterpolo een vlucht genomen. Zij hebben het waterpolo doorontwikkeld en Arethusa naar het niveau van nu gebracht. Onder de leiding van van Weerdenburg en van Oss werden de jeugdteams in de jaren 80 aan de lopende band kampioen. Ze wisten zelfs door te dringen tot de eredivisie voor jeugdteams."

Ook de dames van Arethusa doen het erg goed. In 1990 neemt Peter Horsten zelf de dames over. Deze ploeg blijkt later de meest succesvolle ploeg in de geschiedenis van Arethusa te zijn. "We vestigen een record door drie jaar achter elkaar ongeslagen te blijven. Ongekend", aldus Horsten

Nationale toppers
Niet alleen het waterpolo is succesvol bij Arethusa. Zo is de zwemles volgens Arethusa zelf "de beste van Oss". Zij hebben samen met de zwembond het programma Superspetters opgericht. Dit is een methode om zwemles op maat aan te bieden. Ook het wedstrijdzwemmen heeft heel wat nationale toppers voortgebracht. Vooral in de jaren 80 onder Helga Wouda kreeg het Osse wedstrijdzwemmen een impuls.

Inmiddels zwemmen de leden van Arethusa alweer een aantal jaar in het vernieuwde Golfbad. Een prachtige accommodatie, maar ook een duur zwembad. Door verschillende factoren is de zwemsport in Oss bijna onbetaalbaar geworden. Arethusa ziet dan ook graag dat de zwemsport tegen een normaal tarief voor iedereen toegankelijk worden. "Zwemmen is een deel van de Nederlandse cultuur en erg belangrijk voor de veiligheid. Iedereen moet kunnen leren zwemmen", aldus Horsten.

Meer berichten