Sabine Hanegraaf, Angelo Schuurmans van Stichting Thuis in Oss, Silvana Giglio en Stan Jansen realiseren een pop-up restaurant dat in februari de deuren opent. Er is plek voor 50 gasten.
Sabine Hanegraaf, Angelo Schuurmans van Stichting Thuis in Oss, Silvana Giglio en Stan Jansen realiseren een pop-up restaurant dat in februari de deuren opent. Er is plek voor 50 gasten. (Foto: Wendy van Lijssel)

Nieuwe Ossenaren runnen Huis van Damascus

OSS - In het kader van het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn drie leerlingen van ROC de Leijgraaf in Oss al enige tijd doende om in nauwe samenwerking met Stichting Thuis in Oss een pop-up restaurant te realiseren, gerund door drie uit hun land gevluchte chef koks uit Syrië. Medio februari opent het huis van Damascus en is iedereen welkom om zich te laten verrassen door traditionele Syrische gerechten uit verschillende delen van het land.

Door Wendy van Lijssel

Sabine Hanegraaf uit Lithoijen, Silvana Giglio uit Oss en Stan Jansen uit Wijchen zijn 3e jaar Horeca/Ondernemer/Manager-studenten aan ROC de Leijgraaf in Oss.

Voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn zij al enige tijd doende om in nauwe samenwerking met Angelo Schuurmans van Stichting Thuis in Oss een pop-up restaurant te realiseren voor statushouders uit Oss en omgeving.

Oss verwelkomt
Schuurmans is theatermaker maar raakte een paar jaar geleden betrokken bij de vluchtelingenproblematiek toen hij als vrijwilliger vluchtelingen hielp in Griekenland. "Ik leerde daar veel mooie, positieve mensen kennen. Toen ik echter terug kwam in Nederland waren hier juist veel protesten tegen de komst van deze mensen en er was veel angst. Als positief tegengeluid ben ik toen de Facebookpagina 'Oss verwelkomt vluchtelingen' begonnen. Daaruit ontstond vervolgens een groep van 130 vrijwilligers die allerlei projecten deden en doen rondom de opvang van vluchtelingen in Oss. Daaruit is, in samenwerking met de gemeente, Stichting Thuis in Oss opgericht. Wij helpen op talloze manieren nieuwkomers integreren en zijn altijd doende om nieuwe projecten te ontwikkelen."

Een van zijn plannen was om een pop-up restaurant op zetten samen met enkele hem bekende Syrische chef-koks en andere nieuwkomers in de bediening. Om het project goed van de grond te krijgen benaderde hij Sabine, Silvana en Stan die in het kader van het vak MVO iets zochten om hun tanden in te zetten. "Na een pitch van Angelo waren we 'om'", aldus het drietal. "Zeker ook omdat het niet alleen op papier uitgewerkt wordt, maar vooral ook omdat het er echt gaat komen." Het viel, zo melden ze eerlijk, zeker niet mee om alles te organiseren. Het vinden van een tijdelijke locatie met een geschikte keuken en inrichting en ruimte om mensen te ontvangen. Het is slechts een greep uit alles waaraan gedacht moest worden.

Werkervaringsplek
Het drietal heeft er dan ook al een hele kluif aan gehad. Intussen is er echter een locatie gevonden en statushouders die via de gemeente een werkervaringsplek gaan krijgen in het Huis van Damascus zoals het restaurant gaat heten. De koks Firas Mutawaa, Raed Charbaji en Khalil El Khalil bemannen de keuken en bereiden traditionele Syrische gerechten uit verschillende delen van het land.

Sabine, Silvana en Stan: "Het doel van dit project is om van de statushouders, 'nieuwe Ossenaren' te maken. Dat ze hun cultuur aan de overige inwoners van Oss en omgeving kunnen laten zien door middel van overheerlijke gerechten. Door het werk dat ze verrichten krijgen ze een betere kans op de arbeidsmarkt en bouwen een breder netwerk op."

Pas als de laatste puntjes op de i zijn gezet wordt het adres bekend gemaakt van pop-up restaurant Huis van Damascus dat door statushouders uit Oss en omgeving gerund gaat worden. Op het menu staan traditionele Syrische gerechten, bereid door drie Syrische chef-koks. Het restaurant biedt ruimte aan 50 mensen en gaat in februari open.

Meer berichten