het licht op de stad. De foto is gemaakt in 1969. foto: Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss.
het licht op de stad. De foto is gemaakt in 1969. foto: Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss. (Foto: Audrey Tulkens)
Mens en Maasland

Mens en Maasland: Een logische geschiedenis

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen, over de geschiedenis van Oss, haar wijde omgeving en de soms moeizame relatie met de Maas. Het is gratis te krijgen bij het Stadsarchief. De Sleutel putte uit het boek. Deze week verschijnt de laatste bijdrage.

De pijnlijkheden van soms gedwongen herindelingen in de jaren negentig, nemen niet weg dat we in het Maasland van nature op elkaar zijn aangewezen én elkaar versterken, ongeacht in welke plaats we wonen. Dat was zo in de prehistorie, toen we leefden van de vruchtbare, natte kleigronden en woonden op de hoge en droge plekken. Ook toen deze regio in het frontgebied lag van de middeleeuwse strijd tussen de Brabantse en Gelderse hertogen en de bevolking kon schuilen in de versterkte steden en kastelen in het Maasland. Het was zo in de zeventiende eeuw, in onder meer Oss, Berghem en Geffen, toen daar het katholicisme was verboden en gelovigen hun toevlucht zochten tot het vrije Land van Ravenstein. Dat was zo in 1944, toen de bevrijding kwam en de geallieerde vliegtuigen massaal over het Maasland vlogen. En het is het nu.

Oss is een miniprovincie aan de Maas, een 'stadteland' vol mogelijkheden. Een openluchtmuseum met tastbare herinneringen aan een rijk en roerig verleden, waar je als inwoner veel hebt om trots op te zijn. Want Oss... is nu eenmaal logisch!

Meer berichten