Kinderen kunnen Donald Duck gratis lenen in Bibliotheek Oss.
Kinderen kunnen Donald Duck gratis lenen in Bibliotheek Oss. (Foto: Audrey Tulkens)

Bibliotheek geeft Donald Ducks voor voedselbank

OSS - Gezinnen met kinderen die gebruik maken van de voedselbank in Oss krijgen binnenkort een gratis Donald Duck Winterboek. Het is bedoeld voor kinderen die al lezen op de basisschool. Deze actie is ingezet door Cubiss en de Bibliotheek Oss. Zij doen graag een leuk en nuttig extraatje cadeau.

Uit onderzoek blijkt dat 37 procent van de laaggeletterden behoort tot de laagste inkomensgroep en dat zij relatief vaak arm zijn. Door de Donald Duck te verspreiden via de voedselbank worden veel kinderen bereikt die mogelijk een taalachterstand hebben.

Leesplezier en taalvaardigheid
Leesplezier is belangrijk voor ieder kind. Lezen draagt bij aan de taalontwikkeling en een grotere woordenschat. Met het uitdelen van gratis Donald Ducks willen de instellingen het leesplezier stimuleren en tegelijkertijd laten zien wat de bibliotheek te bieden heeft aan kinderen en ouders. Voor alle vragen over taal en andere basisvaardigheden kan men terecht bij Taalhuis Oss, gevestigd in de bibliotheek.

Donald Duck daagt uit
De actie in Oss is onderdeel van een groter initiatief van Cubiss in Noord-Brabant en Limburg. Yvonne van den Berg (projectleider Versterken taalvaardigheid bij Cubiss) legt uit: "We weten dat kinderen die opgroeien met laagtaalvaardige ouders het risico lopen om zelf laaggeletterd te worden. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Hopelijk bevalt de Donald Duck zo goed, dat de kinderen in 2018 naar de bibliotheek komen om hem gratis te lenen."

Meer berichten