Vooral dikke, oude bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Hierin zitten vaak holtes en nesten voor vogels.
Vooral dikke, oude bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Hierin zitten vaak holtes en nesten voor vogels.

Bos van de toekomst in ontwikkeling in Herperduin

HERPEN - Gemeente Oss wil van Herperduin een natuurlijker en gevarieerder bos maken. In januari en februari zijn er werkzaamheden om het bos te ontwikkelen. Er komt meer afwisseling en een netwerk van waardevolle oude en aftakelende bomen wordt bewaard. Later komen er boom- en struiksoorten die horen bij het natuurlijkere bos, maar nu nog ontbreken.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in een relatief rustiger deel van Herperduin. Het gebied ten zuiden van het Ganzeven, richting de snelweg A50. In het gebied komen informatiebordjes met meer uitleg over de verschillende maatregelen.

De meeste maatregelen worden eind januari en begin februari getroffen. In de winter van 2018/2019 worden bomen en struiken geplant. Er komen ongeveer 20 verschillende soorten bomen en struiken; zoete kers, haagbeuk, winterlinde en struiksoorten zoals sleedoorn, hazelaar, hondsroos en wilde appel.

Aantrekkelijker
Door afwisseling wordt het bos aantrekkelijker voor de mens, en vele planten- en diersoorten. Hiervoor worden bomen omgeduwd om open plekken te maken en inheemse loofbomen en struiken te bevoordelen. Om het bos aantrekkelijker te maken voor de dieren worden faunarustgebieden gecreëerd.

Oude bomen
In (natuurlijke) bossen hangt 50 procent van de biodiversiteit samen met oude, aftakelende en dode bomen. Vooral dikke, oude bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Hierin zitten vaak holtes en nesten voor vogels. Dankzij de grove schors zijn ze ook een groeiplaats voor paddenstoelen, mossen en varens.

Meer berichten