Wettelijk mag een 12 jarige, met toestemming van de ouders, een tattoo laten zetten. "Ik vind echter 18 jaar nog aan de jonge kant. Mijn oudste klant is 89", vertelt Eric Borst. "Hier komen mensen uit alle lagen van de bevolking." Foto: Dick Hubertus
Wettelijk mag een 12 jarige, met toestemming van de ouders, een tattoo laten zetten. "Ik vind echter 18 jaar nog aan de jonge kant. Mijn oudste klant is 89", vertelt Eric Borst. "Hier komen mensen uit alle lagen van de bevolking." Foto: Dick Hubertus (Foto: Dick Hubertus)

'Tattoo is een sieraad voor het leven'

OSS - In de ruime en gezellige tattooshop in de Peperstraat hangt een relaxte en ongedwongen sfeer. Onder de felle lamp hanteert Eric Borst (45) uiterst geconcentreerd en met vaste hand de tatoeagenaald. Het belet hem niet ondertussen uitleg te geven over zijn vak. Een vak dat geen bescherming geniet.

Door Dick Hubertus

Eric daarover: "Iedereen met een vergunning van de G.G.D. en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan zo een tattoo shop beginnen. Daar is natuurlijk niemand blij mee. Vandaar dat er veel shops beginnen, maar vaak even snel weer sluiten. Er is geen serieuze opleiding voor tatoeëerder. Het is een ambacht dat je moet leren door bij iemand in de leer te gaan. Zelf ben ik inmiddels 11 jaar bezig."

Eric Borst vervolgt: "Dit vak houd je alleen vol als je er passie voor hebt. Naast je creativiteit moet je over een vaste hand beschikken en diepte zien. Dit om te bepalen waar je schaduwen moet plaatsen en waar licht en donker moeten komen. Verder moet je goed met mensen kunnen omgaan en geduldig zijn. De meeste tatoeëerders hebben hun eigen stijl. Ik prefereer old school en Japans. Het liefst werk ik zonder kleur zodat je zwart/grijze tinten krijgt. Bij het tatoeëren doorboor je eigenlijk de opperhuid. We brengen de inkt tussen de tweede en derde huidlaag. De oorspronkelijk aangebrachte felle kleuren worden wat fletser omdat het door de opperhuid moet schijnen."

Focus is belangrijk
"Meestal duurt een sessie 3 tot 4 uur", vervolgt Eric. " Alleen een naam zetten duurt een kwartiertje. Het moet meteen goed zijn, je kunt je geen fouten veroorloven en je moet dus zeker van jezelf zijn. Al zijn er wel een paar trucs om kleine foutjes te corrigeren. Ik kan me goed concentreren en me volledig focussen op mijn werk. Op conventies lopen er soms honderden mensen langs me die vragen stellen. Die beantwoord ik gewoon terwijl ik rustig doorwerk."

Bewust en tijdloos
"Het allerleukste van dit vak vind ik de relatie met de klanten. Je leert veel mensen kennen, het is afwisselend, iedere dag doe je andere dingen. Ik werk ook veel in het buitenland zoals in Spanje, Engeland, Aruba en Curaçao. Een behandeling doet pijn. Wie zegt dat hij niets voelt die liegt. Het is een zeurderige, brandende pijn. Maar als ik klaar ben is de pijn over. Naderhand voelt het een tijdje als een schaafwond. Een tattoo is als een sieraad dat je draagt. Het staat voor de rest van je leven op je lichaam. Je moet niet naar de huidige mode kijken, het moet tijdloos zijn. Daarom moet je niet in een opwelling handelen, maar een bewuste keuze maken."

Tot slot: "Het foute imago van tatoeages is er al lang vanaf. Hier komen mensen uit alle lagen van de bevolking. We zijn laagdrempelig en ik heb in de zaak grote ramen zodat iedereen naar binnen kan kijken."

Meer berichten