Postcommandant Hans Rigter, trots voor 'zijn' nieuwe brandweerauto. Die kostte 250.000 euro, maar dan heb je ook wat. Twee slangen van 90 meter en ruimte voor 2.000 liter bluswater waarmee alle woningbranden kunnen worden bestreden.
Postcommandant Hans Rigter, trots voor 'zijn' nieuwe brandweerauto. Die kostte 250.000 euro, maar dan heb je ook wat. Twee slangen van 90 meter en ruimte voor 2.000 liter bluswater waarmee alle woningbranden kunnen worden bestreden. (Foto: Dick Hubertus)

'Brandweerman, een machtig mooi vak'

OSS - Trots staat postcommandant Hans Rigter bij de onlangs aangeschafte tankautospuit. Een basisvoertuig voor brand en ongevallen. Voorzien van de nieuwste snufjes, twee slangen van 90 meter en 2000 liter bluswater waarmee alle woningbranden kunnen worden bestreden. Kosten: 250.000 euro.

Door Dick Hubertus

Hans geeft vanuit de kazerne aan de Wethouder van Eschlaan leiding aan 39 vrijwillige brandweermannen. Het korps is daarmee nog net op sterkte omdat 38 de ondergrens is. Daarom is het binnenkort nodig om mensen te gaan werven. Oss is immers geheel afhankelijk van vrijwilligers. Een stad als Den Bosch heeft een beroepskorps.

Vanuit zijn kantoor heeft Hans Rigter (51) zicht op de garage met het indrukwekkende wagenpark: twee tankautospuiten, een hoogwerker, een schuimblusvoertuig, een mobiele ontsmettingsunit en een bus met meetapparatuur voor de detectie van gevaarlijke stoffen. Hans vertelt: "Ik ben nu 30 jaar bij de vrijwillige brandweer, waarvan 6 jaar als commandant. Behalve mijn brandweerwerk ben ik als specialist verbindingen ook verantwoordelijk voor het programmeren en repareren van de communicatieapparatuur van de brandweer, politie en ambulance. Brand is vreselijk, maar brandweerman is een machtig mooi vak. Je moet er wel een teamplayer voor zijn. Het beschikbaar zijn is misschien nog wel het belangrijkste. Een brandweertaak heeft grote impact op het familieleven. Als de pieper gaat moet je er zijn."

Steeds meer hinder
Hans vervolgt: "Om te zorgen dat er altijd een minimum aantal mensen beschikbaar is werken we in drie ploegen. Om de week heeft een ploeg dienst. Na een melding moet ik zorgen dat we binnen 6 minuten minstens zes mensen hebben om uit te kunnen rukken. Om op de plek des onheils te komen ondervinden we steeds meer hinder van drempels, verkeerslichten, de spoorlijn en de toegenomen verkeersdrukte in Oss. Om de 4 jaar krijgen wij brandweermannen een fysieke test. Niet iedereen houdt het vol vanwege de mentale druk in stressvolle situaties."

En verder: "Behalve branden blussen en bij ongevallen assisteren doen we nog veel meer. Ik zeg wel eens: Als de mensen het niet meer weten, bellen ze de brandweer. Zo hebben we onlangs op een school een kind bevrijd dat met de voet klem zat in een fietsenrek. Ook zijn we gebeld omdat een mevrouw 's avonds niet meer van het kerkhof aan de Eikenboomgaard kon omdat de poort was afgesloten."

'Gekkenhuis'
Over de laatste storm zegt Hans Rigter: "Toen was het een gekkenhuis. We hebben de hele dag met drie wagens rond gereden om onder andere bomen van auto's en huizen te verwijderen. Brandweerman word je niet zomaar. Je begint met 2 jaar lang elke week een avond naar school te gaan. Bovendien heb je het eerste jaar elke week een oefenavond. Na een jaar ga je mee als er uitgerukt wordt. We hebben het liefst technische mensen, maar iedereen kan het vak leren. Laatst zijn we uitgerukt voor de brand bij Visbedrijf Van Bakel. We hebben toen bij zijn buurman de bedrijfsruimte en het woonhuis kunnen redden. De eigenaar was ons zo dankbaar dat hij hier een megataart liet bezorgen. Hartstikke leuk."

Dames horen erbij
Hans Rigter laat tot slot weten het aantal vrouwelijke brandweerlieden in Oss te betreuren. "Tien jaar geleden hadden we nog 7 dames in ons korps. Binnenkort gaat de laatste stoppen. Dat is een gemis, in een korps horen ook dames te zitten."

Meer berichten