Een bewoonster van BrabantZorg locatie 'de Ruwaard' is met bewegingsbegeleider Hannie Megens (r) in de weer met de CRDL. Ze ziet hoe de CRDL rustgevend kan werken bij dementerende ouderen.
Een bewoonster van BrabantZorg locatie 'de Ruwaard' is met bewegingsbegeleider Hannie Megens (r) in de weer met de CRDL. Ze ziet hoe de CRDL rustgevend kan werken bij dementerende ouderen.

Speciaal contact met houten ei voor ouderen in de Ruwaard

OSS - BrabantZorg locatie 'de Ruwaard' in Oss heeft afgelopen week de CRDL in ontvangst genomen. De CRDL is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt naar geluid.

Door Elfi van den Brandt

De CRDL (cradle) ziet eruit als een groot houten ei met vilten vingerafdrukken erop. Door een hand op de CRDL te leggen en met de andere hand iemand aan te raken, komen er geluiden uit het ei. Dit kunnen allerlei geluiden zijn, bijvoorbeeld: boerderijgeluiden, stadsgeluiden of een kabbelend beekje. De geluiden kunnen naar wens aangepast worden. "Zo was er een meneer die vogels had. Door de vogelgeluiden uit de CRDL kwamen we in gesprek over vroeger. Zo kun je toch op een speciale manier contact maken met mensen die dit door bijvoorbeeld dementie moeilijk kunnen", zegt Hannie Megens. Hannie is bewegingsbegeleider en werkt veel met dementerenden. Ze ziet hoe de CRDL rustgevend kan werken. "Vaak zijn ouderen met dementie onrustig. Door de herkenbare geluiden uit de CRDL krijg je de mensen vaak toch gekalmeerd. Op die manier kunnen ze op hun gemak eten of lekkerder gaan slapen."

De CRDL wordt niet alleen gebruikt door de hulpverleners, maar ook familie of vrienden van de dementerenden mogen het ei gebruiken. Zo ontstaat er een prachtig een op een contact.

'Prachtig om te zien'
Dat contact kan nog uitgebreid worden doordat je stemmen of specifieke geluiden op kunt nemen en af kunt laten spelen door de CRDL. "Je kunt bijvoorbeeld de stem van een kind of kleinkind opnemen. Als het ei dan aangeraakt wordt, hoort diegene dit geluid en kun je op die manier helpen met herkenning van familie. Dit is voor alle partijen prachtig om te zien", aldus Hannie.

Naast de verschillende geluiden zijn er ook verschillende manieren waarop de CRDL aangeraakt kan worden. Je kan onder andere kloppen, knijpen en wrijven. Hierdoor hoor je de geluiden duidelijker of kan je wisselen van geluid. Het is dus in feite de 'besturing' van het ei.

De Ruwaard is ontzettend blij met het bijzondere ei. Hannie Megens: "De Stichting Vrienden Ouderenzorg Oss heeft de CRDL voor ons gefinancierd. Hier zijn we heel dankbaar voor."

Meer berichten