Artistiek directeur Karin van Lieverloo is trots op het aantal bezoekers dat naar de expositie Powervrouwen kwam kijken. Ze kijkt ook uit naar de komende twee exposities We are food en de foto's van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. Een kunstenaar, volgens Karin.
Artistiek directeur Karin van Lieverloo is trots op het aantal bezoekers dat naar de expositie Powervrouwen kwam kijken. Ze kijkt ook uit naar de komende twee exposities We are food en de foto's van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. Een kunstenaar, volgens Karin. (Foto: Dick Hubertus)

Nieuwe expo's bij Musuem Jan Cunen

OSS - Een schraal winterzonnetje schijnt door de ramen van de voormalige fabrikantenvilla uit 1888. Artistiek directeur Karin van Lieverloo is met haar team druk in de weer in Museum Jan Cunen om de buitengewoon succesvol verlopen expositie Powervrouwen op te ruimen. De jurk van koningin Maxima is zojuist opgehaald. De kunstwerken voor de nieuwe exposities We are food en de foto's van de Osse fotograaf Leo van den Bergh druppelen binnen. "Heel spannend" zegt Karin, "Powervrouwen was een groot succes: 17.000 bezoekers. Op zondag 25 februari gaan de nieuwe tentoonstellingen van start, daar willen we ook graag een succes van maken."

Door Dick Hubertus

In Café Cunen vertelt de in Oss geboren Karin van Lieverloo (45) met passie over de tentoonstelling We are food die ze aan het inrichten is. "Het gaat over de kunst van voedsel. We willen onze bezoekers op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel laten kijken. Schilderijen, foto´s, beelden, installaties, videokunst en design maken de bezoeker bewust van onze omgang met voedsel. Op de bel-etage staat het varken centraal. Het varken staat symbool voor de Osse vleesindustrie. Het heeft een grote aaibaarheidsfactor maar staat als fokdier ook ter discussie. Wat we laten zien is met een knipoog en niet oordelend."

Regio voor gastronomie
Karin van Lieverloo studeerde kustgeschiedenis in Nijmegen en woont daar ook. Ze vervolgt: "Op de eerste verdieping komen foto's en schilderijen met voedselstillevens te hangen. In de 17e eeuw was het een bekend genre. Nu is er een revival en kunnen we zien hoe kunstenaars naar voedsel kijken. We kunnen immers niet zonder voedsel, maar ook niet zonder kunst. Kunst is voedsel voor ziel en geest. Hoogtepunt wordt een kleurrijk, monumentaal schilderij van 3 meter breed met een stilleven van hedendaags fastfood. Dit jaar is Brabant de regio voor gastronomie. En omdat Oss een echte voedsel producerende stad is en bourgondisch is ingesteld, sluiten we daar met deze tentoonstelling mooi op aan."

Over de expositie van foto's van Leo van den Bergh, die ook zondag van start gaat, zegt Karin: "Hij was niet zo maar een fotograaf, maar een kunstenaar. Hij had een geweldig oog voor landschap, de werking van licht en donker en wist veel dramatiek in zijn foto's te leggen. Hij was echt een kijker, met oog voor het moment. Je ziet het terug in het mooie lijnenspel van zijn foto's. We laten 50 zwart-wit opnames van Van den Bergh zien. Het wordt een selectie van Osse foto's zodat het een feest van herkenning wordt, maar ook van opnames op andere plekken in Nederland."

Leer-werk café
Voordat Karin verder gaat met de inrichting van de nieuwe exposities zegt ze nog: "Ik hoop dat we weer veel mensen mogen begroeten. Ze kunnen dan ook lekker iets drinken in Café Cunen dat voor ons een enorme aanwinst betekent. Zeker ook dadelijk in het voorjaar wanneer het terras weer open gaat. Het wordt gerund door leerlingen van het ROC en is dus een leer-werk bedrijf. De leveranciers van het café zijn vooral lokale bedrijven. Ook onze nieuwe museum/cadeaushop loopt goed. Behalve catalogi zijn er ook sieraden, design, streekproducten en boeken te koop."

Meer berichten