Foto: Henk Ruurda

Burgemeester Buijs: 'Eten zit diep in onze genen'

Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, legt graag uit waarom Oss zo enthousiast meedoet met het regionale project We Are Food. "Een van de grote uitdagingen van de wereld is voldoende goede en betaalbare voeding voor iedereen. Een andere uitdaging is om dat te doen zonder mensen en milieu onnodig te belasten. Osse ondernemers en instellingen zetten al hun creativiteit in om hieraan bij te dragen: een duurzame industrie die de wereld voedt."

Door Henk Ruurda

"Heel veel mensen in Oss verdienen op de een of andere manier hun geld met voedsel," gaat de eerste burger verder: "Oss en omgeving is verweven met de voedselindustrie. We hebben veel te bieden: grond, dieren, fabrieken voor verpakkingen, zoals karton en blik. De zoon van een slachthuiseigenaar kwam in 1923 op het idee om 'iets' met dierlijke resten te doen en stond daarmee aan de wieg van de farmaceutische industrie. Heel veel in Oss verwijst naar voedsel: de Unox winkel, het standbeeld van het margarinepakje Solo, de 'botervilla' van het Museum Jan Cunen, de Boterstraat en de Haarviltstraat, Landerij van Tosse, de moderne voedingsmiddelentechnologie, de overvloedige horeca en nog veel meer."

"Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie", vervolgt burgemeester Buijs. "We liggen midden in die zogenaamde Agrifood Capital. In de komende maanden laten we op allerlei manieren zien dat eten nog altijd diep in onze genen zit. We zijn trots op onze voedselverwerkende industrie. De wieg van multinationals als Unox stond in Oss, Maar ook bij voorbeeld Dalco, de grootste producent van vegetarische producten in Nederland en bedenker van de Bonenburger."

Oss op de kaart
"Ook op het gebied van verpakkingen zijn we wereldtop", vertelt Buijs. "60 procent van de verpakkingen in de supermarkt is in Oss gemaakt: bijvoorbeeld bij Acket, de Ardagh Group, Cups 4 you en Daka Plastics. We willen onze voedseltraditie creatief naar de toekomst brengen en elkaar inspireren om steeds verrassende toepassingen te blijven zoeken, om eraan te verdienen, om opnieuw te kunnen investeren in onze toekomst en die van onze kinderen. Osse ondernemingen en instellingen hebben hiervoor mooie activiteiten bedacht. Samen zetten ze Oss op de kaart als belangrijke stad op het gebied van voedsel."

De nieuwe hamburger
Tot en met zondag 18 maart 2018 is de tentoonstelling Of je worst lust? te zien in de publieksruimte van het stadsarchief in Oss. In de hal van het gemeentehuis komt vanaf donderdag 8 maart een tentoonstelling Gedekte Tafels. Zonder andere projecten te kort te willen doen, noemt de burgemeester de samenwerking met de HAS, de opleiding Food Specialist van het ROC de Leijgraaf, en de verkiezing van de Wereldburger bij het Hooghuis in juni. "Een ontzettend leuke initiatief waarbij de 5.000 leerlingen van het Hooghuis de meest gezonde, nieuwe hamburger gaan bedenken." Het Natuur en Milieu Educatie Centrum De Elzenhoek gaat kinderen laten zien waar vlees vandaan komt.

En burgemeester Buijs verwacht een heleboel bezoekers bij de expositie We Are Food die 24 februari van start gaat in het Museum Jan Cunen: "Je bent wat je eet. Over de kunst van voedsel." Die expositie loopt tot en met zondag 16 september 2018. "Er is een ruime selectie kunstwerken te zien, van schilderijen, foto's en beelden tot videokunstdesign en speelgoed. Die gaan de kijker op originele wijze bewustmaken van onze weliswaar dagelijkse maar desondanks gecompliceerde omgang met voedsel."

Meer berichten