Van links naar rechts: assistent marktmeester Henk van Boekel, voormalig marktmeester Peter Damen en de huidige marktmeester Roos Garcia. Roos en Henk zorgen voor het reilen en zeilen voor de Osse weekmarkt, die sinds september een nieuwe opzet heeft.
Van links naar rechts: assistent marktmeester Henk van Boekel, voormalig marktmeester Peter Damen en de huidige marktmeester Roos Garcia. Roos en Henk zorgen voor het reilen en zeilen voor de Osse weekmarkt, die sinds september een nieuwe opzet heeft.

Osse weekmarkt krabbelt uit het dal

OSS - In 1399 verleende Hertogin Johanna van Brabant Oss stadsrechten. Een van de privileges was om op dinsdag een weekmarkt te mogen houden. Sindsdien is dat ook onafgebroken het geval geweest. De markt kende een lange bloeitijd. In de jaren 80 hadden we de reclameslogan: Op de markt is uw gulden een daalder waard. Marktkooplui moesten 's morgens soms loten voor een standplaats. De kramen stonden aan weerszijden van de Eikenboomgaard, op het parkeerterrein, op Terwaenen en op de Heuvel.

Door Dick Hubertus

De laatste decennia wordt de belangstelling voor de markt echter steeds minder. Tweeverdieners hebben geen tijd, internet en goedkope winkels zijn geduchte concurrenten. Moeders kopen steeds minder stoffen om kleding voor hun kinderen te maken, maar shoppen bij Primark. Door een nieuwe opzet en een compactere opstelling van de Osse markt sinds september vorig jaar probeert men het tij te keren.

Op deze winterse dinsdagochtend is marktmeester Roos Garcia met haar assistent Henk van Boekel er al om 06.00 uur om de opbouw in goede banen te leiden. Henk vertelt: "We moesten al meteen handelend optreden omdat een bedrijf reparaties verrichtte bij de fontein op de Heuvel. Door een slijptol waaiden er grote stofwolken richting de textielkramen en dat kun je natuurlijk niet hebben. Maar met twee mannen van Handhaving erbij hebben we het toch weer in goede banen kunnen leiden."

We zitten inmiddels in een caravan van de gemeente Oss midden op Terwaenen die dienst doet als kantoor voor Henk en Roos. Een heerlijke warme chocomel doet wonderen tegen de kou.

Jaarabonnement
De huidige marktmeester Roos Garcia vervolgt: "We hebben nu nog 35 kooplieden. Op de Heuvel de kramen met non-food en op Terwaenen food. Door de nieuwe, compactere opstelling is het gezelliger geworden en het aantal bezoekers begint aan te trekken. Tegenwoordig hebben veruit de meeste kooplieden een jaarabonnement om hier te mogen staan. Ze kunnen een ruimte huren van tussen de 4 en 24 meter breed. In de losse verkoop kost dat 2,60 euro per meter. Een jaarabonnement is goedkoper. Henk herinnert zich: "Vroeger was ik 'gader', dat hield in dat ik alle kramen langs ging om het stageld te innen".

Markt in de lift
Bij een rondgang over de markt valt op dat er op Terwaenen twee kramen van broodgigant 't Stoepje staan. De uitbaatster vertelt: "Voorheen stond ik op de Heuvel. Mijn collega staat een stukje verderop. Ik was liever op de Heuvel gebleven. 't Stoepje heeft landelijk negenhonderd verkoopwagens. Wij zijn allemaal franchisers. Even verder staat de Kaaskoning. De kaasman vertelt: "Wij opereren landelijk met tachtig wagens onder deze merknaam." Iemand die altijd voor zichzelf is blijven werken is Kees Zondag uit Wamel die al 55 jaar met groente en fruit naar de Osse markt komt. Ook hij ziet dat de markt in de lift zit. Zeker in het voorjaar zul je dat nog duidelijker gaan zien."

Meer berichten