Ere-promotie voor Osse vechtsportleraar Patrick Baas

OSS - Oud-assistent van Louis Pardoel, Patrick Baas heeft onlangs een ere-graduatie ontvangen voor het herstellen van de taekwondo banden met Korea. Bij het horen van de naam Louis Pardoel (1932-2011) gaat er bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat deze vechtsportpionier en grootmeester de Nederlandse president en vertegenwoordiger was van Korea's grootste taekwondo-scholengemeenschap, de Chang Moo Kwan.

Door Elfi van den Brandt

Het was onder hun vlag dat Pardoel jaarlijks een van 's werelds grootste internationale taekwondo evenementen organiseerde. In Oss wel te verstaan. Na zijn overlijden kwam het contact met Korea tot stilstand. Totdat 7 jaar na dato een van zijn oud-assistenten besloot het contact te herstellen. "Het was een van de levenswerken van mijn leraar en ik vond het jammer dat dit alles zo verloren kon gaan", aldus Baas, eigenaar van Sam Lung Martial Arts.

Dit initiatief werd onlangs bekroond met een ere-graduatie. Dit is een promotie die men kan 'verdienen' voor speciale verdiensten binnen de sport. Baas is voorgedragen door grootmeester Michael Whang. "Je kan een ere-graduatie alleen verkrijgen door voorgedragen te worden door hogere hand. Daarna moet de commissie van oude grootmeesters hier nog mee instemmen. Heel speciaal dus dat ik deze heb mogen ontvangen."

Een mooi voordeel van de vernieuwde banden met Korea is het feit dat Baas zijn leerlingen officiële Koreaanse diploma's kan geven. Dit kan je vergelijken met het krijgen van een koninklijk lintje, overhandigd door Koning Willem-Alexander in plaats van door de lokale burgemeester.

De school van Baas is vooral gericht op zelfverdediging en -ontwikkeling en minder op wedstrijden. "Om wedstrijden veilig te laten verlopen zijn alle 'gevaarlijke' technieken geweerd. Deze technieken zijn echter vaak de bewegingen die je nodig hebt om jezelf te verdedigen in echte noodsituaties. Wij leren onze leerlingen dan ook zichzelf te redden als ze te maken krijgen met bijvoorbeeld messen en pistolen. Dit alles natuurlijk wel op een veilige manier."

Meer berichten