Michael Klinkenberg en Karin van Lieverloo hangen samen het Cunen-ei op. Dat kunstwerk is, samen met de andere kunstwerken bij 'We Are Food - Over de kunst van voedsel' is tot met zondag 16 september te zien bij Museum Jan Cunen.
Michael Klinkenberg en Karin van Lieverloo hangen samen het Cunen-ei op. Dat kunstwerk is, samen met de andere kunstwerken bij 'We Are Food - Over de kunst van voedsel' is tot met zondag 16 september te zien bij Museum Jan Cunen.

Over wijsheid, welzijn en worst

OSS - "Kijk een varken in de ogen en je ziet jezelf. Een scharrelaar vol onvervuld verlangen." Niet alleen Midas Dekkers is gegrepen door de relatie van de mens met het varken. De expositie We Are Food die sinds 25 februari te zien is in het Museum Jan Cunen belicht onze band met het dier van diverse kanten. In de fraai uitgevoerde catalogus beschrijft Klaas Rozemond bijvoorbeeld de speurtocht van filosofen naar de vraag waarom dieren zo gelukkig ogen. Hij eindigt zijn betoog met "Het tevreden varken is het toonbeeld van het geluk waar de mensen tevergeefs naar streven."

Door Henk Ruurda

Meer dan 200 mensen zijn zaterdag 24 februari aanwezig bij de opening van de nieuwe exposities in het Museum Jan Cunen, We are food en de overzichtstentoonstelling van werk van de Osse fotograaf Leo van den Bergh. Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss raakt niet uitgepraat over de prachtige beelden die Van den Bergh heeft geschoten. De kinderen van Van den Bergh vinden het heel bijzonder om het werk van hun vader zo geëxposeerd te zien.

Ketting van mosselen
De Osse wethouder Frank den Brok opent de fototentoonstelling en Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, We Are Food. Beiden houden een inspirerend en bevlogen verhaal. De artistiek directeur van het museum Karin van Lieverloo geniet van alle aandacht. Ze toont trots de fraaie ketting van mosselen, die ze speciaal voor deze opening mag dragen. Het is een creatie van sieradenontwerpster Ineke Otte: "Wist je dat deze ketting ook is opgenomen in de collectie van het MoMA San Francisco? En koningin Maxima heeft zo'n zelfde exemplaar."

De appelketting van Ineke Otte hangt om de hals van Merel van den Nieuwenhof van het museum en zakelijk directeur Margot Elemans straalt, terwijl ze haar creatie van Ineke Otte laat zien, een ketting van oesters. "Het is geweldig dat er zoveel mensen zo enthousiast reageren op de nieuwe exposities. Wat een gigantische drukte. En leuk, dat er ook kunstenaars hier aanwezig zijn. Zoals Marie Cécile Thijs. Zij fotografeerde onder andere twee konijnen die boven op een stapel wortelen aan het paren zijn.

Cornelie Tollens heeft de foto gemaakt op de voorkant van de catalogus. Die catalogus is in de museumwinkel te koop. Feico Hoekstra stelde het boek samen evenals de tentoonstelling zelf. Tjalf Sparnaay, die naam heeft gemaakt met zijn hyperrealistische schilderijen van plakken kaas, hamburgers en sorbets loopt hier ook rond. Hij heeft speciaal voor We Are Food het Cunen-ei geschilderd."

De expo We Are Food - Over de kunst van voedsel is tot met zondag 16 september te zien. De expositie over Leo van den Bergh tot en met 27 mei.

Meer berichten