Logo desleuteloss.nl


Tastbare herinnering aan Geffense familie

Geffen - In navolging van Oss en vele andere Europese steden komen ook in Geffen struikelstenen voor de joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitse kunstenaar Gunther Demnig, bedenker van het struikelstenenproject, komt donderdag 1 december naar Geffen om de zes stenen persoonlijk leggen.

In de zomer van 1942 werden de zes leden van de joodse familie Van Dijk thuis opgehaald en naar een kamp gebracht. Daarna werden ze op transport gesteld. In de lente van 1943 waren eerst de oudjes Elisabeth van Dijk en Hester de Vries-van Dijk aan de beurt. In mei 1943 de overige leden van de familie, Benjamin, zijn vrouw Betje en de kinderen Hetty en Sally. Deze treinreis duurde drie dagen en eindigde in Sobibor, Polen, waar allen werden vermoord.

Opdat de genocide niet wordt vergeten en om een blijvende en tastbare herinnering aan de familie Van Dijk te realiseren, worden zes struikelsteentjes gelegd voor het voormalige woonhuis van het gezin, tegenwoordig Slagerij Jeroen Keizer. Een initiatief van heemkundewerkgroep Vladerack.

Naast familieleden zijn donderdag 1 december ook belangstellenden welkom. Om circa 12.00 uur op het adres Dorpstraat 26 in Geffen.

Lezing

Over de struikelstenen wordt woensdag 16 november een informatieavond gehouden, verzorgd door Conny Leijten uit Oss. Van 19.30 tot 21.30 uur in 't Oude Klooster, Kloosterstraat 7 in Geffen. Toegang gratis. Aanmelden, stuur een mail naar heemkundegroep@
gmail.com.

Reageer als eerste
Meer berichten