Specsavers precisie meting
Specsavers precisie meting

Opticien Wagenvoorde: Ossenaar zonder bril gevaar voor verkeersveiligheid

Meer dan de helft van de automobilisten is wel eens in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht gekomen vanwege slecht of verminderd zicht. Bij een op de tien verkeersdeelnemers kwam dit omdat zij hun bril of contactlenzen niet droegen. Nu veel forenzen door de start van de wintertijd weer dagelijks in het donker van en naar huis rijden is het onverantwoordelijk als automobilisten zonder hun noodzakelijke bril de weg op gaan, waarschuwt opticien Robert Jan Wagenvoorde van Specsavers Oss.

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat een kwart van de brildragende automobilisten zonder bril of contactlenzen achter het stuur kruipt en daarmee bewust of onbewust gevaarlijke situaties voor zichzelf en andere weggebruikers riskeert. Bovendien lijkt het erop dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders de wettelijk verplichte gezichtsscherpte voor verkeersdeelnemers niet navolgt.

Wagenvoorde: “Automobilisten zijn verplicht om met beide ogen tenminste een scherpte te hebben van 5/10 (0,5). Is de gezichtssterkte minder, al bij -0,75, dan moeten zij dit corrigeren met een bril of lenzen. Doen zij dit niet dan riskeren ze niet alleen een ongeval, maar kunnen zij ook aansprakelijk zijn voor het in gevaar brengen van anderen.”

Vaker testen

In samenwerking met de ANWB liet Specsavers consumenten op een testcircuit ervaren wat er gebeurt wanneer zij zonder bril achter het stuur kruipen. Uit deze testen komt onder meer naar voren dat er bij het niet dragen van een bril in verkeerssituaties nadrukkelijk sprake is van een verminderd reactievermogen. Wagenvoorde: “Het verplichte gebruik van autogordels en strikte wetgeving en handhaving rondom gebruik van alcohol en smartphones achter het stuur zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld als het gaat om de bevordering van de verkeersveiligheid. Opvallend genoeg wordt het belang van goed zicht over het hoofd gezien. In de meeste Europese landen is het niet eens verplicht om je ogen te laten testen bij het verlengen van een rijbewijs. Dat is ronduit zorgwekkend. Wij adviseren automobilisten minimaal eens per twee jaar een professionele oogmeting te ondergaan bij een opticien."

Speciale bril voor in de auto

Voor automobilisten die veel op de weg zitten, adviseert Wagenvoorde om bovendien een speciale autobril te overwegen: “De speciale glazen die in vrijwel elk montuur kunnen worden geplaatst, verbeteren het contrast en neutraliseren vervelende schitteringen op het wegdek en koplampen van tegenliggers. De ervaring leert dat veel automobilisten hierdoor scherper zien en zich zekerder voelen achter het stuur. Iets dat de proefpersonen in de video ook aangeven.” Specsavers en ANWB blijven zich de komende maanden hard maken voor beter zicht in het verkeer. Als onderdeel hiervan worden speciale voordelen geboden aan ANWB-leden.

Meer berichten