Column De Hypotheker

Column De Hypotheker: Energiebesparing meefinancieren

Als hypotheekadviseur ben ik met mensen niet alleen in gesprek over hun woningwensen en hoe de hypotheek eruit moet komen te zien, maar het advies trekken we tegenwoordig een stuk breder. Niet alleen de maandlasten van de hypotheek zijn belangrijk, maar ook de overige vaste lasten komen iedere maand terug. Daarom nemen we ook deze onderdelen mee in het totaalbeeld.

Een van de onderdelen is het energiezuiniger maken van de woning. Het loont het de moeite om energiebesparende voorzieningen in je plannen mee te nemen! Want voor de financiering daarvan mag je een extra bedrag lenen bovenop je hypotheek. Zo wordt de aanschaf van zonnecellen, een HR-ketel, dubbele beglazing, een warmtepomp en/of zonneboiler en spouwmuur-, vloer en dakisolatie héél aantrekkelijk.

Voor de eerste 9.000 euro ten behoeve van het financieren van deze energiebesparende voorzieningen is geen extra inkomen nodig en kun je dus met hetzelfde inkomen een hogere hypotheek krijgen. Natuurlijk leen je meer en dat moet je ook weer aflossen. Echter is de maandelijkse besparing hoger dan de rente en afbetaling van deze extra lening. Daarnaast zullen deze energiebesparende middelen ook waarde aan de woning toevoegen. Voorwaarde is wel dat het (gezamenlijke) toetsinkomen minimaal 33.000 euro bedraagt.

Met energiebesparende voorzieningen is het mogelijk een hypotheek te krijgen tot maximaal 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde. Energiebesparende voorzieningen zijn bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, dubbele beglazing, de installatie van een warmtepomp, zonneboiler en/of zonnecellen. Hierdoor kan de waarde van de woning stijgen en als dat met een taxatie kan worden aangetoond, kan de huizenkoper, met een verzamelinkomen van minimaal 33.000 euro, extra leenruimte krijgen.
In beide gevallen moet deze extra ruimte wel volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen.

Benieuwd hoeveel je extra mag lenen? We rekenen het graag samen met je uit. Zodat jij straks óók een hogere hypotheek krijgt, minder CO2 uitstoot én minder kwijt bent aan maandelijkse energielasten. Maak een afspraak en kom langs!

Brigit Coppens, De Hypotheker Oss

Meer berichten