Stein van Dongen (l) en Jop Verreijt poseren trots bij hun Viskar. Deze en andere werken op de onderwijsexpositie bij K26 is tot 15 april van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur te bezoeken.
Stein van Dongen (l) en Jop Verreijt poseren trots bij hun Viskar. Deze en andere werken op de onderwijsexpositie bij K26 is tot 15 april van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur te bezoeken.

De Viskar van Stein en Jop bij K26

OSS - "De graten bestaan uit aan elkaar gelaste pikhouwelen." Stein van Dongen en Jop Verreijt wijzen vol trots op hun Viskar, een rijdend gevaarte met twee gigantische vissen: "De schubben zijn van zink, dat afkomstig is van de oude dakgoot van onze docent Win van Dorst en er zit verder betonijzer, schroot, stenen en plaatstaal in verwerkt."

Door Henk Ruurda

Van 5 tot 15 april staat de Viskar te pronken bij kunstgalerie K26 aan de Kruisstraat. Leerlingen van de afdeling metaaltechniek (PIE) van het Hooghuis ZuidWest, onder wie Stein en Jop laten daar hun creaties zien: "PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie. We leren tijdens onze lessen allerlei technieken om metaal te bewerken. Het is behoorlijk hard werken. Onder leiding van onze docenten proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden op examens en een vervolgopleiding. Het leuke van school is dat we ook de tijd krijgen om aan vrijere opdrachten te werken waarin we de geleerde technieken kunnen toepassen."

Fantasie laten werken
Jop uit Herpen, B1 voetballer bij Herpinia en Stein uit Heesch die rugbyt bij The Dukes in Den Bosch zijn super enthousiast over hun opleiding, waarbij ze leren lassen, draaien en frezen. "We hebben hier echt alle mogelijkheden om al die technieken onder de knie te krijgen. Maar bij de vrijere opdrachten kun je ook nog eens je fantasie laten werken. Daarbij is dus niet de technische tekening de basis, maar je eigen fantasie. Met zijn allen hebben we ons laten inspireren door vogels en vissen. Alles is gemaakt van materiaal dat is gered uit de schrootbak. En het is hartstikke leuk dat al die werkstukken nu te zien zijn bij K26."

Toekomstdromen
Jop weet nog niet precies wat hij gaat doen als hij de opleiding Metaalbewerken achter de rug heeft: "In ieder geval iets met lassen, want dat is echt prachtig werk." Stein droomt ervan om later een eigen garagebedrijf te hebben met Amerikaanse oldtimers. Alle twee weten ze in ieder geval dat heel veel bedrijven zitten te springen om mensen met PIE. "Als je twaalf jaar bent weet je vaak nog niet wat je wilt, maar met de opleiding PIE Metaaltechniek kun je heel veel kanten op!"

Naast ruimtelijke werkstukken als de Viskar is er bij K26 ook ander beeldend werk te zien van de afdelingen Dienstverlening en Producten, Design en Bouwen, Wonen en Interieur van leerlingen uit klas 1 en 2 van het Hooghuis ZuidWest. De onderwijsexpositie bij K26 is van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur te bezoeken.

Meer berichten