Wanneer het weer het toestaat, is het goed toeven bij speeltuin Elckerlyc. "We hopen dan ook nog jaren zo door te kunnen", zeggen voorzitter Wim van Dorst en voormalig voorzitter Marleen Claassen.
Wanneer het weer het toestaat, is het goed toeven bij speeltuin Elckerlyc. "We hopen dan ook nog jaren zo door te kunnen", zeggen voorzitter Wim van Dorst en voormalig voorzitter Marleen Claassen.

25 jaar plezier in speeltuin Elckerlyc

OSS - Speeltuin Elckerlyc in Oss bestaat 25 jaar. Nog steeds zorgt de speeltuin voor veel plezier bij kinderen uit Oss en omgeving.

Door Elfi van den Brandt

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar 25 jaar geleden was er geen speeltuin in Oss. De Naaldhof was op dat moment al gesloten dus moesten de kinderen uit Oss naar Nijmegen of Nuland voor hun speelplezier. Zo ontstond er bij de SP het idee voor een buurtspeeltuin in Oss-Zuid. Hier bleek echter onvoldoende ruimte. Ook begonnen de plannen voor de speeltuin steeds grotere vormen aan te nemen. Er werd een kunstenaar gevonden die de speeltuin moest ontwerpen. Ger de Wilde uit Groningen was de aangewezen persoon hiervoor. Hij was van mening dat speeltoestellen zoals een wipkip of een simpele schommel snel saai zouden worden. Hij vind dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken tijdens het buitenspelen.

Daarnaast moest de sfeer goed zijn in de speeltuin. Dit is gerealiseerd door alle toestellen van hout en in een stijl te maken. Ad Schoenmakers is de timmerman die dit alles heeft gerealiseerd. "Het was een gouden combinatie", aldus de huidige voorzitter van Elckerlyc Wim van Dorst.

Crowfunding avant la lettre
Het heeft in totaal nog geen twee jaar geduurd vanaf het moment dat het idee voor de speeltuin ontstond tot de officiële opening. Dat alles zo snel is gegaan, is vooral te danken aan een enorme groep vrijwilligers. Zij gingen vijf dagen per week langs de deur om geld bij elkaar te krijgen voor de speeltuin. "Echt zo veel mensen hebben hun steentje bijgedragen aan deze speeltuin. Niet alleen de mensen bij wie we aan de deur zijn geweest, maar ook bedrijven, groot en klein, hebben geholpen", zegt Marleen Claassen. Marleen is oud-voorzitster en mede-grondlegger van Elckerlyc.

Doordat er zo veel vrijwilligers bij het project betrokken waren en door de kracht van de SP in Oss is de speeltuin gekomen tot wat het nu is. Dit alles is onmogelijk zonder goede beheerders. Zij vervullen een belangrijke rol in het dagelijks beheer, onderhoud en veiligheid van de speeltuin.

Het oorspronkelijke idee was een gratis speeltuin voor iedereen, maar al snel kwamen de initiatiefnemers er achter dat het onderhoud en schoonmaak van de speeltuin veel geld kosten. "Toch wilden we de prijs niet te hoog maken. We wilden een speeltuin voor iedereen maken en dus moest ook iedereen de prijs kunnen betalen", aldus Marleen.

Bezoekers uit het hele land
Dat de speeltuin zo'n groot succes werd, had niemand van tevoren kunnen bedenken. Niet alleen uit de omgeving van Oss kwamen kinderen met veel plezier naar Elckerlyc. Uit het hele land komen mensen naar hier om te spelen. "Soms met hele bussen! We hebben ook veel schoolreisjes en kinderdagverblijven die hier komen voor een dagje", aldus Wim. Door de jaren heen is alles in Elckerlyc al wel een keer vervangen. Het gevoel is echter hetzelfde gebleven en dat zal altijd zo blijven. "We hopen dan ook nog jaren zo door te kunnen. Als er opvolgers komen met dezelfde passie als wij, dan komt het goed", zeggen Marleen en Wim.

Meer berichten