De oprichters van het Osse gezelschap, Beppie Lotterman (links) en Truus Burghouwt tijdens Samenloop voor Hoop. Zij startten in 2008 met een klein groepje. Inmiddels is het koor Picolomioss  uitgegroeid tot een flink gezelschap met vijftig zangeressen en zangers.
De oprichters van het Osse gezelschap, Beppie Lotterman (links) en Truus Burghouwt tijdens Samenloop voor Hoop. Zij startten in 2008 met een klein groepje. Inmiddels is het koor Picolomioss uitgegroeid tot een flink gezelschap met vijftig zangeressen en zangers.

Picolomioss viert 10-jarig jubileum

OSS - Het Osse koor Picolomioss werd 10 jaar geleden opgericht en groeide in die periode uit tot een flink gezelschap van vijftig enthousiaste zangers en zangeressen die gezamenlijk de zangkunst beoefenen. Dat komt in de praktijk neer op ontspannen zingen maar wel met kwaliteit en een uitgebreid repertoire in meerdere talen.

Door Han Jansen

De oprichters van het Osse gezelschap, Beppie Lotterman en Truus Burghouwt startten in 2008 met een klein groepje, dat samen wilden zingen en op zoek gingen naar een begeleider op muzikaal-technisch en choreografisch terrein.

Zang ontspant
Beppie Lotterman vertelt: "Ik heb in Driebergen de Kunstacademie gevolgd en daar begonnen we de dagelijkse lessen altijd met een half uur zang om te ontspannen voordat je de rest van de dag inging. Na die opleiding is dat wat weggeëbd en jaren later bedacht ik dat ik dat toch miste en zo ben ik nu opnieuw in aanraking gekomen met dat gevoel van ontspanning, zeker als je dat samen met anderen doet."

Ze vervolgt: "Ons koor groeide en we vonden in Peter Ruijs een dirigent, die ook al 10 jaar meedraait en die door zijn grote muzikale kennis ons wegwijs maakte in technieken. Die begeleiding kregen we ook van de bekende sopraan Ine van Huet, die ons ook vertelde in welke opstelling je het best als koor tot je recht komt, de choreografie dus."

Meezingen
"Maar ook over ademhalingstechnieken en mondbewegingen," vult Truus Burghouwt aan. "We zingen met het koor luister- en vertelliedjes, maar ook popnummers, die iedereen kent en dat merken we tijdens ons optreden bij 'Tussen de Feesten' dat dus plaatsvindt tussen kerst en oudjaar in het inloophuis (HOI, red.). Het publiek gaat meezingen en dat is natuurlijk geweldig. We treden nu al voor de zevende keer op!"

Mannen zijn welkom
"Behalve dat optreden hebben we onze eigen kooravonden, veertig in totaal, en treden we de laatste jaren ook op tijdens de tributes in de Groene Engel, dit jaar gewijd aan Leonard Cohen en vorig jaar aan Bob Dylan," vertelt Lotterman. "Komend jaar is het tribute gewijd aan Lennart Nijgh. We hebben nu vijftig leden, waarvan het grootste deel vrouwen. De mannensectie willen we nog wel graag uitbreiden, want met zeven zijn we karig bedeeld, dus mannen met ambitie en stem meldt u! Er is geen ballotage."

Het repertoire is veelzijdig en in meerdere talen, waaronder Het Dorp, Opzij, Ben ik te min, Imagine, Hit the road Jack, La Paloma, Hallelujah, Tous les garçons et les filles, en Return to sender. Op 6 mei verzorgt het koor, bij een korenuitwisseling, een optreden in Blerick en het koor uit die plaats komt in september naar Oss voor de tegenprestatie. Op 30 juni wordt het jubileum gevierd.

Meer berichten